LA UTM, SE CONSTRUIEȘTE O SERĂ HIDROPONICĂ MODERNĂ

05 oct 2023
La UTM se construiește o seră didactică cu suprafața de circa 1000 m2. Sera va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru a crea un microclimat optim pentru cultivarea plantelor folosind metode intensive.
 
Sera va avea 6 sisteme hidroponice de creștere, precum și un sistem eficient cu pat ridicat. Studenții, masteranzii și doctoranzii UTM vor putea realiza lucrări practice și de cercetare, având la dispoziție toate sistemele de cultivare a plantelor în sol protejat. Va fi dotată cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat în șase sisteme, unele dintre cele mai populare la moment:
  • Metoda hidroponică în strat subțire (legume pentru frunze).
  • Metoda hidroponică „Găleata olandeză” (legume, flori).
  • Metoda hidroponică de cultivare în saci suspendați (căpșuni).• ✔Metoda hidroponică de inundații periodice (răsaduri, flori).
  • Creșterea în amestecuri de ghiveci în paturi înălțate.
  • Creșterea în sol cu irigare automată.
 


Totodată, vor fi instalate echipamente pentru recoltarea apei de ploaie și filtrarea apei, panouri solare, sisteme automatizate de control a microclimei, irigare și nutriție și iluminare LED în perioada rece a sezonului.
 
Valoarea proiectului este de 195 de mii de euro. Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite 12 milioane de Euro, în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol.
loading ...