LEGUMELE AU FOST SCOASE DIN LISTA DE PRODUSE CU ADAOS COMERCIAL LIMITAT

18 mai 2023
Legumele în stare proaspătă: cartofi, ceapă, varza albă, morcovii și sfecla roșie nu vor mai fi considerate produse social importante. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale prin DISPOZIȚIA din 17 mai 2023.

Astfel, la comercializarea acestor legume adaosul comercial nu va mai fi limitat. CSE își argumentează decizia de a revizui lista produselor social importante prin necesitatea de a evita un eventual deficit pe anumite categorii de produse.

De asemenea, au mai fost introduse următoarele modificări:

În lista de produse cu adaos comercial limitat, poziția „carne de pasăre” va fi înlocuită cu: „carne de pasăre (de cocoși și găini din specia Gallus domesticus) netranșate în bucăți, proaspete, refrigerate sau congelate”. Expresia „pești congelați” va fi înlocuită cu „pești congelați cu excepția salmonidelor”.

În februarie 2022, Comisia Situații Excepționale a decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Atunci, lista a fost completată inclusiv cu cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Produsele social importante sunt comercializate cu un adaos comercial ce nu depășește 20%, iar pentru pâine și colaci adaosul comercial nu poate fi mai mare de 10%.

Prevederile Comisiei Excepționale intră în vigoare din momentul emiterii.

Amintim că în februarie 2022, CSE a decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Atunci, lista produselor social importante a fost completată cu produsele: carne de porc pe os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste; ouă; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.
loading ...