LEVĂNȚICA DE LA MEȘENI, UN START-UP CE VA CONTINUA. Ion Martin și istoria lui de succes, lansată anul trecut

05 aug 2021
Ion Martin este un tânăr agricultor din satul Meșeni raionul Rezina, care și-a lansat propria afacere cu levănțică. Acest lucru a fost posibil grație unei subvenții de 600 mii lei acordați de AIPA. Este vorba de Programul subvenții în avans pentru start-up-uri, care oferă 65% din costul afacerii pentru tinerii care vor să-și înființeze un business în agricultură.

Ion a reușit să-și întregistreze Gospodăria Țărănească „Martin Ion Stefan” pe care a fondat-o în toamna anului 2020, dar pregătirile au început un an mai devreme.

„Am studii în domeniul agricol și  experiență într-o companie de consultanță în agricultură. Am discutat cu mai mulți agricultori care cultivă plante etero-oleaginoase și mi-a sclipit în minte ideea unei afaceri în domeniu. Și de aici a pornit afacerea mea
cu levănțică”,
a explicat Ion Martin.

Fermierul avea planul afacerii bine structurat, iar pentru realizarea lui  era nevoie de bani, așa că a aplicat la programul de subvenționare imediat ce și-a înființat G.Ț.
Din cei 600 mii lei acordați de AIPA, tânărul agricultor și-a procurat un tractor, o stropitoare, o grapă cu discuri, un cultivator pentru prelucrarea terenului și o combină pentru recoltat lavanda.

„După accesarea subvențiilor afacerea mea s-a extins. Odată cu procurarea tractorului am arendat câteva zeci de hectare pentru cultivarea cerealelor. De asemenea, am creat și câteva locuri de muncă”, a spus Martin.

El mai afirmă că cele mai mari provocări în dezvoltarea afacerii sunt lipsa forței de muncă și seceta. Tânărul fermier are planuri mari, iar în viitorul apropiat vrea să-și diversifice speciile de plante etero-oleaginoase și să cultive și salvie, isop, mentă și fenicul, dar și să construiască o fabrică de procesare a acestor plante.

Vorbind despre lecțiile învățate, Ion Martin a precizat că dorința de a activa în acest domeniu l-a motivat să-și creeze afacerea cu lavandă.

„Orice business necesită o analiză a pieței, cunoștință în domeniu și multă dedicație. Pentru doritorii de a se lansa într-o astfel de afacere le pot sune ca este nevoie de multa perseverență, curaj și îndrăzneală pentru a încerca ceva nou”, a subliniat fermierul.
 
loading ...