MAJORĂRI FĂRĂ PRECEDENT ALE PREȚURILOR LA CARBURANȚI. Ce limite depășesc azi benzina și motorina, AICI

09 jun 2022
Nou preț record și la benzină, și la motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat prețurile la carburanți pentru ziua de vineri, 10 iunie.

Astfel, un litru de benzină A95 va costa 33 de lei și 23 de bani, cu 30 de bani mai mult decât joi. Motorina se scumpește cu 53 de bani și va avea un preț de 30 de lei și 40 de bani.

Potrivit ANRE, majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază:
  1. Relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă.
  2. Criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale. 
În rezultat, piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia.

În comunicatul ANRE mai este specificat că Republica Moldova este surclasată la capitolul prețuri la carburanți doar de către țările care dispun de resurse proprii (precum Federația Rusă în comun cu Belarus), sau țările care au intervenit în politica de formare a prețurilor prin înghețare/plafonare a acestora și diminuare a poverii fiscale. Astfel, ANRE reiterează că datorită mecanismului de plafonare a prețurilor și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

MAJORĂRI FĂRĂ PRECEDENT ALE PREȚURILOR LA CARBURANȚI. Ce limite depășesc azi benzina și motorina, AICI

MAJORĂRI FĂRĂ PRECEDENT ALE PREȚURILOR LA CARBURANȚI

Ce limite depășesc azi benzina și motorina, AICI

MAJORĂRI FĂRĂ PRECEDENT ALE PREȚURILOR LA CARBURANȚI. Ce limite depășesc azi benzina și motorina, AICI

loading ...