MAJORATE ȘI DE DRAGOBETE! Prețul la carburanți a crescut de trei ori într-o singură lună. Cât costă azi un litru de motorină

24 feb 2021
Petroliștii au afișat la panou astăzi, 24 februarie, prețuri mai mari la carburanți. Majorările, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat, transmite IPN.

Odată cu anunțarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei.

Scumpirile la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie. Atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu, iar pe parcursul lunii februarie, aceasta este a treia scumpire.

La începutul lunii, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.
 
AGROMEDIA amintește că Federația Națională a Fermierilor (FNF) a avut, săptămâna trecută, o întrevedere cu președinta Maia Sandu, la care s-a discutat situația alarmantă în agricultură, generată în ajun de lucrările de primăvară și de prețul majorat la carburanți. Agricultorii au primit asigurări de la dna Sandu că în aceste zile, urmează să aibă loc o ședință comună cu ANRE și alți factori de decizie, care vor fi obligați să dea o explicație în raport cu starea de lucruri.

“Dar am primit asigurări că, în cel mai scurt timp, cele 6 mii tone de motorină, oferite de România pentru agricultorii din R. Moldova, vor ajunge la destinatari. Din cauză că există un animit algoritm, livrarea ajutorului sub formă de combustibil poate dura. Dna președinte ne-a garantat că va găsi o modalitate cât mai urgentă și, cel mai probabil, îl vom recepționa sub formă de bani”, spune atunci fermierul Sergiu Ștefanco

MAJORATE ȘI DE DRAGOBETE! Prețul la carburanți a crescut de trei ori într-o singură lună. Cât costă azi un litru de motorină

MAJORATE ȘI DE DRAGOBETE! Prețul la carburanți a crescut de trei ori într-o singură lună

Cât costă azi un litru de motorină

MAJORATE ȘI DE DRAGOBETE! Prețul la carburanți a crescut de trei ori într-o singură lună. Cât costă azi un litru de motorină

loading ...