Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord liberalizează temporar, în mod unilateral, toate taxele vamale aplicate la importul produselor agricole originare din Republica Moldova.
Au fost semnate Acordurile de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Modificările la acord prevăd eliminarea contingentelor tarifare la importul pe piața britanică pentru următoarele produse agricole: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, dar și eliminarea temporară a prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în acord.
Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.
La ceremonia de semnare, în regim online, cu un discurs de susținere și solidaritate a participat ministrul de stat pentru Departamentul de Afaceri și Comerț al Regatului Unit al Marii Britani și Irlandei de Nord, Nigel Huddleston MP.
Semnatarii acordului au fost secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britani și al Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher.
Sunt onorat să semnez, în numele Republicii Moldova, amendamentele care sunt cu adevărat menite să îmbunătățească și să confirme interesul comun pentru o mai bună cooperare economică între țările noastre. Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord reprezintă pilonul principal în consolidarea relațiilor economice dintre țările noastre, prin care oferim noi oportunități de afaceri și investiții, a menționat secretarul de stat, Vadim Gumene.
La moment, cadrul juridic bilateral între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cuprinde circa 15 acorduri de ordin economic, iar pe parcursul anului 2022, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 0.98% din valoarea comerțului total.