MAXIMĂ ATENȚIE! S-AU ACTIVAT CĂPUȘELE! În cazul în care ai prins sau te-a prins vreouna, trebuie să știi următoarele
Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) ne avertizează că suntem în perioada cănd căpușele sunt active, deci, periculoase. Am fost relatați despre două persoane care deja au ajuns la spital cu așa numita boală Lyme. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă care se transmite prin mușcatura capușelor infectate de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Pe masură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii, riscați să vă agravați starea de sănătate în general. Ați contactat o căpușă, se mai întâmplă – nu mai stați pe gănduri și nu încercați să improvizați - mergeți imediat la o instituție medicală, oricare, pentru că orele contează.
Medicii de la ANSP anunță că au examinat mai multe căpușe colectate din spațiile verzi şi au determinat că o mare parte dintre acestea sunt infectate cu borelii, agent cauzal al boreliozei. În timpul alimentării cu sânge căpușa contaminată poate transmite omului un șir de agenți microbieni, care pot provoca diferite boli infecțioase: encefalita acariană, febre hemoragice, rickettsioze, tularemia și, respectiv, boala Lyme.
O manifestare a acestei boli este o stare subfebrilă, slăbiciuni, dureri în articulații şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali. În timp, după câteva luni sau câțiva ani boala poate afecta sistemul nervos, cel cardio-vascular și aparatul locomotor, așa că nu e de glumă.
Chiar dacă obișnuiți să mergeți la iarbă verde, luați și niște haine cu mâineci lungi, pantalonași, ciorapi, tot ceea ce ar împiedica o căpușă flămândă să vă contacteze neautorizat. În farmacii sunt și soluții speciale.