MEMBRII GAL TREI COLINE, ÎN VIZITĂ DE STUDIU LA FERMIERII DIN CROAȚIA

04 aug 2023
În perioada 27 - 31 iulie, 2023 GAL Trei Coline a efectuat o vizită de studiu în Croația. Scopul vizitei a fost de a prelua experiența și exemplele de bune practici de la GAL „Bura”.
 
Reprezentanții GAL Trei Coline au dorit să afle despre modalitățile de implementare a proiectelor și acțiunile ecologice sustenabile desfășurate de GAL „Bura”. În cadrul vizitei de studiu, au vizitat OPG Petra Rončević, OPG Sandra Šestan-Dalnature, Šinjorina Smokva, OPG „Moji Trudi”.
 
De asemenea, fermierii moldoveni au descoperit în Croația o gamă diversă de produse deosebite pentru noi precum siropuri din vârfuri de pin, dafin, rozmarin, diverse tincturi de păducel, lemn dulce de maginja, mur, măcieși, păpădie și dulceață artizanală de smochine.


 
În vizită la OPG al lui Petr Rončević din municipiul Vrsi le-au fost prezentate ferma de oi și livada ecologică de măsline. În timpul vizitei la showroom-ul OPG Sandra Šestan, Dalnature din Briševo, au putut afla lucruri interesante despre cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale tradiționale și procesul de fabricare a hidrolaților, săpunurilor, uleiurilor esențiale. De asemenea, au avut ocazia să viziteze câmpurile de lavandă, rozmarin și mirt.
 
Sandra Babac, Šinjorina Smokva, câștigătoare a proiectului Medalia Verde pentru cel mai bun producător ecologic în 2022, le-a prezentat gospodăria ei din Poljici și procesul de producere a dulcețurilor ecologice din smochine, prune, gutui și mandarine fără zahăr și conservanți.


 
În Poličnik, la OPG „Moji trudi”, vicepreședintele GAL Dragan Marinović le-a prezentat fermierilor din R. Moldova aspecte interesante despre cultivarea fructelor exotice precum banana indiană și noile plantații de portocale yuzu și afine mongole.
 
Vizitatorii au fost deosebit de impresionați de bananele indiene, având în vedere că există o posibilitate de cultivare și în Moldova, deoarece acestea pot rezista la temperaturi de până la -30 grade Celsius și au o rezistență naturală la insecte.
 
Reprezentanții Republicii Moldova au vizitat și turneul de polo pe apă de la Obrovac, în cadrul Festivalului de Aventură Zrmanja, unde au avut ocazia să afle despre organizarea unui festival sportiv în mediu rural, organizat de Centrul de Rafting Riva și Oficiul de Turism al orașului din Obrovac.

 

Vizita membrilor GAL Trei Coline în LAG Bura din Croația s-a desfășuat în cadrul Fondului pentru Parteneriate LEADER, ediția a III-a, implementat de Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Acest fond este lansat în cadrul proiectului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone–Asistența Poloniei; și implementat de GIZ, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova. Partenerii strategici ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.
loading ...