METEO. După un weekend destul de rece și posomorât, ne mai bucurăm de câteva zile cu soare

07 nov 2022
După un weekend destul de rece și posomorât, ne mai bucurăm de câteva zile cu soare și temperaturi mai generoase. Meteorologii transmit timp frumos, cu temperaturi de +15 grade săptămâna aceasta. Vineri și sâmbătă se așteaptă iarăși timp noros, sunt posibili și câțiva stropi de ploaie pe alocuri. Noaptea, totuși, va fi destul de rece, mercurul din termometre pornește de la +1 la Nord și nu urcă mai sus de +8 grade Celsius la Sud. Presiunea atmosferică se menține ridicată.

În raioanele din nordul țării, ziua va fi +10, +13 grade, cu o ușoară scădere a temperaturii vineri, până la +8 grade Celsius. În timpul nopții, temperatura va varia între +1, +6 grade Celsius. 

La Centru, valorile termice vor oscila ziua între +11, +14 grade Celsius, cu 2 grade mai puțin vineri: +19, +12. Noaptea, vor fi +2, +7 grade Celsius.

Iar la Sud, temperaturile diurne vor fi cuprinse între +12 și +15 grade Celsius, minimele oscilând între +3 și +8 grade.

În ultima perioadă, potrivit regimului pluviometric, pe 80% din teritoriul țării, cantitatea precipitațiilor căzute nu a depășit  1-4 mm (10-70% din normă). Pe 20% din teritoriu, predominant în centrul țării, cantitatea precipitațiilor căzute s-a egalat cu 6-16 mm (85-265% din normă).Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:
  • Nord – în fond 1-3 mm (10-50% din normă), local precipitații nu s-au semnalat;
  • Centru – în fond 6-16 mm (85-265% din normă), izolat – 1-4 mm (20-70% din normă);
  • Sud – în fond 1-3 mm (10-50% din normă), izolat precipitații nu au căzut.
Potrivit SHS, pe parcursul perioadei, se vor atesta în fond condiții satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. 

La semănăturile cu grâul de toamnă se vor semnala fazele: răsărirea, frunza a treia, înfrățirea, la semănăturile târzii – încolțirea semințelor.

La culturile pomicole și vița de vie va continua maturizarea lemnului, îngălbinirea de toamnă și căderea frunzelor.
 
loading ...