În Nord, valorile termice se vor menține mai moderate comparativ cu sudul. Luni și marți (7–8 iulie), sunt prognozate maxime de până la +33 grade Celsius, cu cer variabil și vânt din sectorul sudic, moderat (18 km/h). Începând de miercuri, vremea devine instabilă, cu averse însoțite de descărcări electrice, iar temperaturile scad treptat spre +25, +27 grade Celsius. Minimele nocturne se vor încadra între +15 și +17 grade Celsius, iar umiditatea relativă va oscila între 65% și 85%.
Regiunea centrală va resimți o alternanță între valul de căldură de la începutul săptămânii și răcirea moderată de după 9 iulie. Luni și marți, sunt așteptate maxime de +36 grade Celsius, cu cer variabil și umiditate scăzută, de aproximativ 60%. De miercuri (9 iulie), se prevede o scădere semnificativă a temperaturii până la +30 grade Celsius, urmată de averse locale și instabilitate atmosferică joi, 10 iulie. Finalul săptămânii aduce cer variabil și maxime de +28 grade Celsius, cu minime nocturne de +18 grade Celsius.
Sudul țării va fi afectat cel mai puternic de valul de căldură. Temperaturile maxime vor atinge +38 grade Celsius în zilele de luni și marți, 7–8 iulie, cu cer variabil și vânt slab din sud-est. Chiar dacă miercuri și joi se așteaptă o ușoară scădere a valorilor termice spre +30, +32 grade Celsius, umiditatea rămâne scăzută, ceea ce menține condițiile favorabile apariției incendiilor de vegetație. Vineri și în weekend, vremea rămâne stabilă, cu temperaturi de +30 grade Celsius ziua și +20 grade Celsius noaptea, fără precipitații semnificative.
Pe fondul Codului galben de incendii, se recomandă:
- evitarea lucrărilor cu foc deschis în apropierea câmpurilor sau pădurilor,
- monitorizarea umidității solului în culturile sensibile la arșiță (în special porumb, floarea-soarelui și legume),
- planificarea irigațiilor în orele dimineții sau seara, pentru a reduce evapotranspirația.