MIERE, POMUȘOARE, REȚETE ȘI SFATUL NUTRIȚIONISTULUI. Toate la „Festivalul pomușoarelor și al mierii”

14 sep 2023
Nu ratați ocazia și mergeți după ultimele pomușoare de sezon și produse apicole la „Festivalul pomușoarelor și al mierii”. Și de această dată, evenimentul va fi organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 15-16 septembrie 2023. Pe lângă produse autohtone puse în vânzare, la festival vom învăța să preparăm deserturi din miere și pomușoare și vom afla informații utile de la nutriționist.
 
La eveniment, veți găsi o gamă variată de produse apicole și miere de albine de la 23 de apicultori din toate raioanele țării. De asemenea, 12 producători de pomușoare vor aduce la târg fructe proaspete, dar și pomușoare din recolta 2023 procesate deja: sucuri, gemuri, fructe uscate și alte bunătăți.
 
Totodată, pe 16 septembrie, va fi organizat un master-class de pregătire a brioșelor vegetariene cu zmeură, afine și ciocolată și a smoothie-lui cu pomușoare, susținut de către studenta Universității Tehnice, Bajerean Nicolina. Copii prezenți la festival vor fi  implicați în decorarea deserturilor. În aceeași zi, la ora 14.00 va fi organizată o sesiune de discuție susținută de nutriționiști despre beneficiile consumului de pomușoare și miere pentru a asigura o alimentație sănătoasă.
 
Potrivit lui Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, vizitatorii vor putea procura la festival mai multe tipuri de miere, începând cu mierea polifloră și până la miere de levănțică și coriandru. Totodată, apicultorii vor oferi vizitatorilor un spectru larg de produse apicole cum este lăptișorul de matcă, polenul sau cocktailurile apicole, recomandate de medicina naturistă pentru fortificarea imunității și prevenirii diverselor maladii.
 
Aneta Ganenco, Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, susține că în cadrul ediției curente, vor fi expuse mai multe tipuri de pomușoare de sezon cum ar fi goji, afinele. Toate fructele moi vor fi oferite comercializării cu degustații, cumpărătorii vor putea procura pomușoare direct de la fermieri, la  un preț de sinecost, fără taxe intermediare.
 
„Festivalul pomușoarelor și mierii de albine” este o platformă, care le oferă posibilitate consumatorilor să interacționeze direct cu producătorii și să afle despre povestea pasiunii lor, să-și expună opiniile, și să facă schimb de rețete. Evenimentul este de binefacere, fiecare vizitator poate oferi un suport în formă de donații persoanelor cu nevoi speciale.  
 
Festivalul, este la a treia ediție în acest an și este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei” și AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, în parteneriat cu Pretura sectorului Buiucani, Primăria mun. Chișinău și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (USAID), cu scopul de a susține producătorii locali.
 
În prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine și aproximativ 600 de gospodării de pe ambele maluri ale râului Nistru, care produc pomușoare pe suprafața de 4,3 mii ha.
 
loading ...