MINIȘTRI AI AGRICULTURII DIN ȚĂRILE UE, DESPRE AGRICULTURA DIN R MOLDOVA

06 oct 2023
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu miniștrii agriculturii din statele membre ale UE au lansat astăzi, 6 octombrie, la Chișinău Platforma de Parteneriat Agroalimentar. În cadrul evenimentului, a fost adoptată Declarația comună privind susținerea eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar, în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.
 
Printre oaspeții de rang înalt pe care îi avem astăzi la Chișinău se numără și Wolfgang Burtscher - Director general al Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene; Raimund Jehle - Reprezentant FAO în Republica Moldova; Katrien Ghoos - Șefa Oficiului Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite în Republica Moldova.
 
Ne bucurăm să fim la acest eveniment. Această platformă este o oportunitate pentru Republica Moldova de a beneficia de expertiza internațională și de a continua dezvoltarea pe segmentul de aderare la UE. Ne bucurăm să avem în R. Moldova niște parteneri care sunt devotați acestui proces.
 
Este important să menționăm faptul că deja s-au întreprins multe schimbări și deja vedem progresele R. Moldova.  Urmează să susținem R: Moldova nu doar prin diferite relații bilaterale pe care le stabilim, dar și prin diferite cooperări cu mai mulți parteneri din UE, a declarat ministrul Federal pentru Alimentație și Agricultură din Germania Cem Özdemir.
 
Platforma de Parteneriat Agroalimentar reprezintă un instrument esențial în consolidarea și modernizarea sectorului agricol și alimentar al Republicii Moldova, subliniind angajamentul continuu al țării noastre către integrarea europeană și dezvoltarea durabilă. În cadrul evenimentului participă 11 state membre ale UE, Austria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Regatul Țărilor de Jos, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
 
Dacă e să vorbim despre lucruri concrete la tema suportul UE pentru R. Moldova trebuie să menționăm, în primul rând, liberalizarea completă a produselor agro-alimentare pentru exportul în UE. Rezultatele sunt deja vizibile. Dacă în 2022 am exportat 28 de mii de tone de prune într-un an, atunci în 2023, doar în 2 luni de toamnă, am exportat 35 de mii de tone, fără taxe de export. Vorbim despre o piață de aproximativ 500 de milioane de consumatori, cu cel mai înalt potențial de cumpărare.
 
Datorită eforturilor făcute de ANSA și partenerii UE, R. Moldova deja poate exporta carne procesată de pasăre și ouă de categoria A. Este un succes remarcabil. În 2 ani de zile, ne propunem să producem și să exportăm produse lactate, etc. Sandriliona este unica întreprindere care produce înghețată și are permis de a exporta în UE. Doar că, din păcate, nu din lapte autohton. Ne luăm 48 de luni pentru a rezolva această problemă, a declarat Vladimir Bolea, Vice Prim-Ministru, ministrul agriculturii.
 
Pentru membrii delegației UE a fost organizată o expoziție cu degustare a produselor moldovenești autohtone. Oficialii de rang înalt au apreciat gustul și calitatea și au menționat:
Calitatea produselor moldovenești este un mare argument pentru aderarea țării la UE.
 
Oaspeții europeni se află la Chişinău pentru a participa la lansarea Platformei de Parteneriat Agroalimentar, precum şi pentru a fi alături de viniviticultorii din Republica Moldova, care pe 7-8 octombrie sărbătoreşte Ziua Naţională a Vinului.
loading ...