MINISTRUL FINANȚELOR RĂSPUNDE SOLICITĂRII AGRICULTORILOR: „Când e vorba de facilități fiscale, pierdem veniturile la buget. ”

12 sep 2022
Ministerul Finanțelor nu este de acord cu ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an. Ministrul Dumitru Budianschi susține că bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate și nu vede acordarea facilităților fiscale ca pe o soluție. Politica executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului, menționează oficialul, transmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.

Recent, printr-o scrisoare comună semnată de președintele Federației Naționale a Fermierilor, președintele Asociației Moldova Fruct și președintele Asociației Forța Fermierilor, agricultorii au cerut autorităților amânarea plăților către creditori și acordarea facilităților fiscale pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei.

Noi analizăm un pachet de măsuri pentru agricultorii care au suferit de pe urma secetei și în scurt timp ele vor fi anunțate. Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și businessului în general, prin programe de sprijin. Când  e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atât de bună și pierdem veniturile la buget. Prin asta se pierde capacitatea bugetului de a finanța, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură,  prin programe de subvenționare, a spus Dumitru Budianschi în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit ministrului, toți trebuie să achite taxele și impozitele către stat, conform legii.

La fel ca și agricultorii, noi avem același interes ca atunci când ei au probleme, când au loc calamități, să existe pentru ei programe de susținere. De asemenea, susținem și încurajăm agricultorii să se asigure, dar tendința generală este de a susține agricultorii țintit și mai puțin să ajungem la practica facilităților fiscale. Noi nu avem alte surse de venit decât taxele și impozitele cetățenilor. Atât cât colectăm de la business, de la cetățeni, atât putem oferi înapoi societății. Concret, în această situație excepțională, agricultorii pot fi ajutați prin metode țintite, dar eficiente pentru ei, a mai spus ministrul.

Potrivit reprezentanților mai multor organizații agricole, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr a fost compromisă în proporții de 60-70 la sută. Fermierii spun că din cauza inacțiunilor statului o mare parte din ramura agriculturii riscă să ajungă în faliment, generând pierderea a mii de locuri de muncă.

MINISTRUL FINANȚELOR RĂSPUNDE SOLICITĂRII AGRICULTORILOR: „Când e vorba de facilități fiscale, pierdem veniturile la buget. ”

MINISTRUL FINANȚELOR RĂSPUNDE SOLICITĂRII AGRICULTORILOR: „Când e vorba de facilități fiscale, pierdem veniturile la buget

MINISTRUL FINANȚELOR RĂSPUNDE SOLICITĂRII AGRICULTORILOR: „Când e vorba de facilități fiscale, pierdem veniturile la buget. ”

loading ...