MIRACOLUL DE LA BARDAR: AU ÎNFLORIT LALELELE. Ce spun soții Tonu, cei care le cultivă în seră

03 jan 2022

Florile care simbolizează iubirea au înflorit în plină iarnă! E vorba de lalelele crescute în seră de un agricultor din satul Bardar, raionul Ialoveni, care foloseşte o tehnologie nouă de plantare. Florile sunt crescute şi alimentate cu apă, fără a avea nevoie de sol, anunță AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.
 
Soţii Tonu cresc flori de aproape 40 de ani. La început o făceau din pasiune, dar treptat şi-au dezvoltat o adevărată afacere.
 
Gheorghe Tonu spune că a crescut multe lalele pe câmp.
 
„Am avut aproape un 1 ha până prin 2008-2009. Pe vreme aceea erau şi copii acasă, lucram cu familia. Avem de unde lua fortă de muncă. Astăzi am devenit mai bătrâni şi forţa de muncă lipseşte. Pe de o parte şi nevoile ne-au impus să creştem volume mai mari, dar creşterea florilor trebuie să-ţi placă. Dacă nu-ţi place, numai pentru bani nu are rost să lucrezi”, povestește florarul.   
 
Iniţial, agricultorul planta lalele doar în sol, dar de anul trecut aplică o tehnologie modernă. Astăzi, în sera de la Bardar cresc 18 soiuri de allele care în acest an au înflorit mult mai devreme. Potrivit antreprenorului, secretul constă în noua tehnologie de creştere în apă: bulbul este fixat pe un suport special, iar în apă se află doar firele de rădăcină.
 
„Anul trecut am făcut prima încercare să cresc florile pe apă. A fost încercare destul de reuşită, anul acesta am mărit suprafaţa de 2 ori. Tave speciale cu ace unde se fixează laleaua şi stă în picioare, se creşte pe apă, este soluţie care o stimulează la creştere. Sunt avantaje, ele cresc destul de uniform, le vezi în ce stare sunt, tot timpul le monitorizezi şi la cules e mult mai uşor, florile sunt curate. Anul trecut primele flori au înflorit pe 07 ianuarie. Anul acesta au înflorit pe 30 decembrie”
, susține dl Tonu.    
 
Anul trecut au înflorit pe 07 ianuarie
 
Pentru a avea flori în ajun de Anul Nou, gospodarul a început pregătirile încă din luna noiembrie. A folosit seminţe de calitate şi a avut grijă să menţină în seră o temperatură constantă de 13-15 grade şi o umiditate a aerului de aproximativ 75 procente. Acum, agricultorul are în seră câteva mii de lalele şi va începe să le culeagă săptămâna viitoare. Apoi va sădi alţi bulbi ca să aibă flori şi în luna martie.
 
„Soiurile sunt importate din Olanda. La moment sunt vreo 18 soiuri, dar în total cu cele care vor la 8 martie, sunt în jur de 40 de soiuri”,  menționează fermierul.
 
Dl Tonu spune că o lalea din prima roadă a anului va costa în jur de 15 lei, iar la sfârşitul lui februarie va scoate în vânzare şi primii irişi.
 
Sursa: tvrmoldova.md
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

MIRACOLUL DE LA BARDAR: AU ÎNFLORIT LALELELE. Ce spun soții Tonu, cei care le cultivă în seră

MIRACOLUL DE LA BARDAR: AU ÎNFLORIT LALELELE

Ce spun soții Tonu, cei care le cultivă în seră

MIRACOLUL DE LA BARDAR: AU ÎNFLORIT LALELELE. Ce spun soții Tonu, cei care le cultivă în seră

loading ...