MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

24 sep 2021
Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curând ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea acesteia, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
 
Schițele de proiect pentru restaurarea morii au fost deja elaborate, având la bază regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural. Obiectivul reabilitării morii de vânt este păstrarea tuturor elementele originale. Evaluarea stării și condițiilor actuale a constatat că o mare parte din elemente sunt funcționale. Unele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă păstrând autenticitatea.


 
În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt va deveni din nou funcțională. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.
 
Vizitatorii vor prepara bucate din făină proaspăt măcinată
 
De asemenea, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi edificate și amenajate de primăria locală.
 
La această etapă este anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare. Compania va fi selectată în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD. Detalii despre condițiile de participare la concurs, precum și despre modul de pregătire și depunere a dosarului sunt accesibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2358/?fbclid=IwAR3Qz79c4QC3pHRmzFFX89NRPoL537SkRfDqF2bU5jgOTaqXSoLX07KpYRMMoara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. Asemenea mori de vânt mai sunt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.
 

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE

Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

loading ...