MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

24 sep 2021
Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curând ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea acesteia, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
 
Schițele de proiect pentru restaurarea morii au fost deja elaborate, având la bază regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural. Obiectivul reabilitării morii de vânt este păstrarea tuturor elementele originale. Evaluarea stării și condițiilor actuale a constatat că o mare parte din elemente sunt funcționale. Unele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă păstrând autenticitatea.


 
În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt va deveni din nou funcțională. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.
 
Vizitatorii vor prepara bucate din făină proaspăt măcinată
 
De asemenea, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi edificate și amenajate de primăria locală.
 
La această etapă este anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare. Compania va fi selectată în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD. Detalii despre condițiile de participare la concurs, precum și despre modul de pregătire și depunere a dosarului sunt accesibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2358/?fbclid=IwAR3Qz79c4QC3pHRmzFFX89NRPoL537SkRfDqF2bU5jgOTaqXSoLX07KpYRMMoara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. Asemenea mori de vânt mai sunt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE

Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

MOARA DE VÂNT DIN SATUL GAIDAR ÎȘI VA DESCHIDE UȘILE. Cine finanțează restaurarea acestui obiectiv turistic

loading ...