INVESTESC ÎN MODERNIZAREA AFACERILOR AGRICOLE ȘI AU SUCCES

10 aug 2023
Fermierii din R. Moldova muncesc mult și depun eforturi constante pentru a-și dezvolta afacerile și obțin rezultate frumoase. Este exemplul mai multor antreprenori din raionul Dubăsari, care au pus pe roate activități de succes în diferite ramuri ale agriculturii.
 
Vrea să automatizeze procesele din ferma de vaci
 
Fermierul Roman Chirică din satul Holercani, raionul Dubăsari, crește vaci de lapte din anul 2014. Vacile au fost procurate din Olanda și din România. Randamentul producției de lapte este susținut de furajare. Astfel, fermierul obține în mediu 25 l de lapte de la o vacă. Producția obținută este livrată la unitățile de procesare.
 
Ceea ce a înțeles până acum este importanța și necesitatea specialiștilor sanitari-veterinari într-o fermă și investițiile în modernizarea și automatizarea proceselor.
 


De la înființarea fermei și până acum, fermierul a realizat investiții în fiecare an, ce l-au ajutat să obțină un randament mai bun. În tot acest timp, statul l-a încurajat, prin oferirea subvențiilor ce depășesc cifra de 8 milioane de lei.
 
Antreprenorul planifică proiecte de modernizare a grajdurilor, pentru a crea condiții mai bune pentru cele 200 de vaci.
 
Butași de viță-de-vie aclimatizați

Un alt fermier din raionul Dubăsari este și Victor Vutcărău. Ultimii 20 de ani i-a dedicat dezvoltării domeniului viticol. Deține o afacere specializată în producerea butașilor de viță-de-vie aclimatizați. În pepiniera fermierului sunt îngrijite peste 100 de soiuri de viță-de-vie.


 
Cei care achiziționează butașii, revin cu recenzii pozitive, deoarece plantele sunt rezistente și asigură recolte înalte, menționează Victor Vutcărău.
 
Viticultorul dorește să-și dezvolte afacerea și ar dori ca materialul săditor produs să poată fi comercializat nu doar pe piețele din est, dar și în statele UE, unde prețul pentru o plantă poate fi mai mare cel puțin de 2 ori.
 
Peste 400 ha din terenurile agricole sunt irigate

Sistemul Centralizat de irigare Holercani-Ustia este parțial funcțional, aria de deservire fiind de 2700 ha. În anul curent, agricultorii au irigat circa 400 ha din terenuri cultivate cu legume, pomi fructiferi și struguri.
 
Producătorii agricoli intenționează să extindă aria de deservire și să execute lucrări de reparație. După reabilitare, sistemul ar putea iriga peste 3000 ha.


 
Fermierii sunt încurajați să elaboreze proiecte de reabilitare, întrucât conform noilor modificări ale regulamentului de subvenționare, vor putea beneficia din partea statului 65% din totalul investiției.
 
Statul contribuie la dezvoltarea acelor afaceri, unde este motivația agricultorului. Procesele încep de la antreprenori, iar noi le susținem, a menționat Vladimir Bolea.
loading ...