BOVINELE DIN RASA JERSEI: Lapte ce se pretează foarte bine la prelucrare

19 feb 2024
Jersey este o rasă de vaci spectaculoasă, ce provine de pe insula Jersey, situată în Canalul Mânecii, aproape de coastele franceze. Este cunoscută și sub denumirea de rasa de unt. Este una dintre cele mai productive rase de vaci de lapte, poate da de peste zece ori greutatea proprie în lapte pe lactație.
 
Laptele este bogat în grăsimi și are o tentă gălbuie. Producția de lapte este de 4000-7000 Kg cu 5,5 - 6,5 % grăsime, cu o maximă de 7%. Se crește, în special în Anglia. Taurii se folosesc la încrucișări cu rasele de lapte.
 
Jersey se adaptează bine la diferite climate și medii, și spre deosebire de multe rase originare din climatele temperate, tolerează căldura mai bine. Această rasă a fost exportată în multe țări ale lumii, iar în unele dintre ele, inclusiv Danemarca, Franța, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, s-a dezvoltat ca rasă independentă.
 


Caracteristicile rasei Jersey
 
Rasa Jersey crescută și în alte zone decât cea de origine, prezintă toate nuanțele de maro. Copitele sunt negre, deși în ultimii ani, reglementările de culoare au fost relaxate. Talia este de 1,18 - 1,25m la vaci și 1,25-1,28m la tauri, iar greutatea este de 400-420 kg. Ugerul este voluminos, simetric, foarte bine extins abdominal, cu mameloane mici și distanțate, caracteristici remarcabile din punct de vedere zootehnic.
 
Avantajele rasei Jersey
  • Capacitatea superioară de pășuna , posibilitatea de a transporta un mare număr de animale, dat fiind greutatea și dimensiunile reduse, cerințele mai scăzute de întreținere, și spațiu;
  • fătare ușoară și o rată relativ mai mică de fătări distocice, ceea ce a dus la folosirea lor în încrucișarea cu alte rase de lapte și chiar rase de carne, pentru a reduce problemele legate de leziunile la fătare;
  • precocitate accentuată, femelele fată pentru prima dată la vârsta de 23-24 luni;
  • fertilitate crescută;
  • durata vieții economice mare, 7-10 ani, cu o curbă de lactație uniformă;
  • procente mari de unt și grăsime butirică, (4,84%) și proteine (3,95%). Conține cu 18% mai multe proteine, cu 20% mai mult calciu, 25% mai multă grăsime față de media diferitelor rase de lapte. Randamentul de prelucrare al laptelui în unt este de 14-15:1;
  • laptele se pretează excelent la prelucrare și obținere de brânzeturi, având un randament mare, realizând e eficiență economic foarte bună la produsele lactate obținute;
  • randamentul la sacrificare este mic, cca. 45 - 48%, cu un spor mediu zilnic de 0,58 kg;
  • temperament liniștit, mai ales la femele. Vacile sunt calme și docile, însă taurii pot fi imprevizibili sau chiar agresivi;
  • rezistență mai mare la mastită, comparative cu alte rase (ex: Holstein).
 
Au și unele probleme, mai ales la fătare, când au o tendință mai mare spre a face hipocalcemie post-partum (sau febra laptelui) și tind să aibă viței fragili, care necesită o gestionare mai atentă în perioadele cu vreme rece.
 
Bibliografie: Tratat de creșterea bovinelor. Velea Constantin, Mărginean Gheorghe.
 
loading ...