R. MOLDOVA A EXPORTAT DE 5 ORI MAI MULTĂ FĂINĂ DECÂT ÎN 2022

14 aug 2023
Republica Moldova a crescut semnificativ cantitățile de făină ce au mers la export. În primele şapte luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu au înregistrat o creştere de circa 5,5 ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, transmite AGROMEDIA, cu referire la Mold-Street.
 
Astfel, în primele şapte luni ale anului 2023, din Republica Moldova au fost exportate 14.734,6 tone de făină de grâu. Volumul depăşeşte cu o treime cantitatea exportată în tot anul 2022 şi de 7 ori livrările peste hotare din 2021.
 
Creşterea atât de spectaculoasă are şi o explicaţie: imediat după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în perioada martie-iunie 2022, a fost interzis exportul de grâu şi făină de grâu din Republica Moldova.
 
Datele vamale denotă că cei mai mari exportatori sunt companiile Macinatorul SRL şi Oleineac SRL, cu cote de aproximativ 25% din total, urmate de Tanleo SRL din regiunea transnistreană – cu circa 24%.

Preţul mediu de export al făinii de grâu a fost de 5,6 lei, cu 0,85 lei mai puţin ca în anul trecut şi ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021. Datale denotă că, în lunile mai-iunie 2023, preţul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei.
 
Scăderea preţului făinii de grâu pe piaţa internă şi la export deocamdată nu s-a reflectat şi într-o ieftinire a produselor de panificaţie. Expertul Iurie Rija susţine că multe brutării au cumpărat şi au făcut stocuri atât de grâu, cât şi de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus, s-au scumpit mult şi resursele energetice, iar reducerile de tarife abia încep să îşi facă efectul. Acesta spune că brutăriile moldovenești preferă să folosească făină din Ucraina (în special regiunea Vinnița), datorită calităţii mai înalte (conținut mai mare de gluten, substanțe proteice etc.).
 
loading ...