MOLDOVA LOVITĂ DE GRINDINĂ ȘI APĂRATĂ DE SISTEMUL ANTIGRINDINĂ. Doar într-o zi, au fost lansate 816 rachete antigrindină

10 jun 2021
 
Aprope în fiecare zi Inspectoratului General pentru Situații de Urgență raportează sinistru despre pagube, prejudicii și nenorociri provocate de ploile torențiale înregistrate în ultima perioadă. Anul acesta s-a instaurat o situație climaterică similară cu cea din  tropice – cald și ploi, instabilitate și cantități mari de precipitații venite pe neșteptate, astfel încât Hidrometeo, tot aproape zilnic, anunță coduri galbene de vijelii. Vijelia trece, iar grindina poate fi o mare nenorocire, în special pe capul țăranului care abia a înfipt răsadul în sol.
 
În satul Grădinița, raionul Căușeni, alaltăieri a fost prăpăd. Precipitațiile abundente cu grindină cât cireașa au afectat 40 ha de livezi și 85 ha de culturi agricole, inclusiv 45 ha de porumb și 40 ha de coacăză. Tot ploaia și-a lăsat amprenta și peste  108 ha de legume și 495 ha de livezi din localitatea Cunicea din raionul Florești, iar la Ghindești precipitațiile au distrus 60 ha de sfeclă de zahăr și 130 ha de floarea soarelui.
 
Acum trei zile a fost lovit crâncen de grindină și orășelul Ialoveni
 
În satul Părlița, Ungheni, grindina a devastat în totalitate 92 ha de floarea soarelui și 299 ha de porumb, iar Todirești, același raion, ploile au potopit 21 ha de livezi. Prejudicii majore au fost înregistrate și în Dubna, Soroca. Acolo au fost afectate 97 ha de livezi. În toate aceste localități fucționează niște Comisii pentru situații excepționale care urmează să evalueze pagubele materiale.
 
Puțin probabil că cei cu paguba vor fi desbăgubiți de către stat repede și fără birocrație sau de către Companiile de asigurare. Unde mai pui că în Moldova nu se obișnuiește asigurarea agricolă în caz de calamități naturale.
 
Încă din timpurile sovietice, pe teritoriul Moldovei a fost creat un sistem antigrindină care a acivat în funcție de necesități, dar și de sitiuația traditional- banală: avem sau nu avem rachete, avem sau nu avem bani pentru rachete. Deocamdată, avem.
 
Precipitațiile abundente din ultima perioada au activizat rachetele antigrindină din șase raioane ale Republicii Moldova. De exemplu, doar într-o zi, pe 8 iunie au fost lansate 816 rachete antigrindină, de două tipuri diferite. Bunăoară, între orele 13:00 și 23:00, au efectuat operațiuni unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sângerei, Cornești, Călărași și Ceadâr-Lunga. Consumul de rachete antigrindină a alcătuit 408 bucăți de tip Alazani-6 și 408 bucăți de tip Loza-2.
 
În țările lumii sunt aplicate mai multe metode de protecție antigrindină, cea mai larg utilizată este cea rachetară. În Rusia, de exemplu, raza de protecție este de circa 2,4 mil. hectare, în China - 42 mil. hectare, iar în Moldova sunt (cel puțin erau) aproximativ 1,6 mil. hectare sub supravegherea sistemului antigrindină. Metoda rachetară garantează eficacitatea de 75 la sută.
 
Potrivit specialiștilor, teritoriile protejate de grindină de obicei sunt afectate în proporție de până la 10 la sută. Statistica ultimilor 10 ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută, ceea ce înseamnă că în 90 de situaţii din 100 aplicarea metodei rachetare permite combaterea eficientă a fenomenului de grindină.
 
De curând în zona de sud a Moldovei au fost amplasate suplimentar 11 puncte rachetare care ar trebui să permită majorarea suprafeţei de protecţie antigrindină până la 149 mii hectare.  Costul total pentru deschiderea celor 11 puncte rachetare a constituit cca 7 316,6 mii lei, banii fiind alocați din bugetul de stat.
 
Instalarea  celor 11 puncte rachetare vizează localitățile Leca, Haragîș, Baimaclia, Cîrpești, Zîrnești, Gotești, Huluboaia, Moscovei, Andrușul de Sus, Larga Nouă, Congazcicul de Sus din raionul Cantemir.
 
Toate bune, numai că la o nevoie și la un necaz, țăranul spune astfel: Cu Cel de Sus nu te pui!




poza: expresul.md
 
loading ...