MOLDOVA SE AFLĂ PRINTRE PRINCIPALII FURNIZORI DE MERE ȘI PERE ÎN RUSIA

07 jun 2024

Cireșele continuă să fie subiectul tranzacțiilor între agenții economici moldoveni și ruși, peste cramponările nediplomatice ale departamentului de externe de la Moscova. IPN citează datele Fresh Plaza, o platformă internațională de desfacere a producției agricole, care arată că cireșele moldovenești vin la Moscova cam peste vreo două săptămâni după cele turcești.

Sursa precizează că sezonul fructelor cu sâmburi e deschis, de obicei, de producția turcă, dar anul acesta primele cireșe au sosit din Uzbekistan.

Sursa se referă și la faptul că sezonul piersicilor și nectarinelor s-a deschis cu câteva zile mai devreme. În prezent, caisele turcești sunt furnizate în cantități mai mici, aceasta reflectându-se în creșterea prețului de achiziție. Cu toate acestea, odată cu sporirea livrărilor de caise din Uzbekistan și din alte piețe, costul acestora este de așteptat să scadă.

De asemenea, Moldova se află printre principalii furnizori de mere și pere în Rusia, în compania Turciei, Chinei, Chile, Africii de Sud, Serbiei, Libanului, Argentinei și Braziliei. În ciuda volumului mare de pere importate, prețurile comercializării lor pe piața rusească rămân stabile până în toamnă.
 
Sursa: www.ipn.md
loading ...