MOLDOVA ȘI JAPONIA VOR PRODUCE ÎMPREUNĂ O SEMĂNĂTOARE NO-TILL PENTRU FERMIERII MICI ȘI MIJLOCII

22 sep 2022
Reprezentanții conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii au avut o întrevedere cu Susumu Watanabe, directorul executiv al Companiei „Metal Products Inc.” Japonia.

Părțile au discutat despre necesitatea dezvoltării sistemului agricol conservativ pentru lucrarea solului în condițiile schimbărilor climatice, care tot mai mult afectează sectorul agricol.

Hiroyuki Iwamatsu, consultant principal, a vorbit despre studiul de fezabilitate care se efectuează în scopul unei eventuale investiție în proiectarea și producerea unei semănători No-Till pentru fermierii mici și mijlocii.

Vladimir Bolea a menționat că:

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare acordă subvenții postinvestiționale pentru implementarea tehnologiilor No-Till și Mini-Till. Suntem interesați în implementarea lor, deoarece seceta des afectează producătorii agricoli, iar această tehnologie permite conservarea apei. Este în interesul nostru să producem în Moldova utilaj de capacitate mică pentru fermierii cu suprafețe mici de teren agricol. Susținerea producătorilor micro, mici și mijlocii, este o prioritate pentru noi, de aceea, salutăm intenția de a produce utilaj pentru agricultura conservativă, a menționat ministrul.

De menționat, că Metal Products Inc. pentru început împreună cu un partener din Moldova va investi în producerea unei semănători–mostre, iar după ce se va demonstra eficiența și importanța unei asemenea construcții, se va discuta despre extinderea investiției.

Ministrul Vladimir Bolea, a transmis mulțumiri Guvernului Japoniei pentru liniile de suport oferite pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, inclusiv Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).
loading ...