MOLDOVENII VOR PRIMI VOUCHERE PENTRU A-ȘI SCHIMBA ELECTROCASNICELE

13 oct 2023
În curând, în R. Moldova va fi lansat programul Rabla pentru Electrocasnice, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul PNUD Moldova. În cadrul Programului, cca 60 de mii de gospodării vulnerabile energetic vor primi vouchere valorice pentru a-și schimba electrocasnicele vechi – frigidere, mașini de spălat, aragaze și becuri incandescente – cu unele noi și eficiente energetic.
 
A fost aprobată crearea sistemului informațional EcoVoucher, care va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, în cadrul Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE).
 
Sistemul EcoVoucher va funcționa în baza resurselor informaționale din cadrul SIVE și va permite identificarea potențialilor beneficiari de subvenții într-o manieră obiectivă și transparentă. Intervenția factorului uman în procesul decizional se va limita la stabilirea setului de criterii în baza cărora vor fi identificați beneficiarii.
 
Un alt aspect inovativ pe care îl aduce sistemul informațional este schimbarea abordării în identificarea beneficiarilor de subvenții, acesta va funcționa conform principiului „subvenția caută beneficiarul" și nu invers. Acest lucru va permite economisirea de resurse administrative la identificarea beneficiarilor, excluderea posibilelor erori în procesul decizional și evitarea drumurilor inutile sau așteptarea în rânduri pentru a obține o subvenție.
 
De asemenea, a fost completat sistemul de acordare a compensațiilor pentru facturi cu două categorii noi de vulnerabilitate energetică: primară și maximă. Modificările vor permite oferirea unei compensații mai mari pentru cele mai vulnerabile gospodării. De asemenea, va fi introdusă și o compensație la energie sub formă de plată monetară.
 
Hotărârea de Guvern poate fi accesată AICI
loading ...