NOUL COD FUNCIAR VINE CU NOI REGLEMENTĂRI. Ce a fost modificat, AICI

28 jun 2023
Executivul a aprobat proiectul noului Cod Funciar. Acesta reglementează relațiile funciare și prevede o nouă clasificare a terenurilor și a modului de folosire a acestora. În același timp, în noul Cod funciar sunt menținute unele obligații și interdicții din vechiul document. Spre exemplu, va fi și în continuare interzisă dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier de către persoane și întreprinderi străine.
 
Potrivit noilor reglementări, în cazul în care terenurile nu vor fi ținute în stare fitosanitară, autoritatea publică locală va iniția acțiuni de somare a proprietarului. Dacă somația rămâne fără răspuns, primăria din localitate poate să-şi rezerve dreptul de a administra terenul respectiv și de a dispune arendarea acestuia, pentru a preveni afectarea terenurilor adiacente cu boli, buruieni și vătămători.
 
De asemenea, deținătorii de terenuri vor fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire și diminuare a impactului degradării solului, conform măsurilor de protecţie a solului în cadrul practicilor agricole.
 
Suplimentar, Codul funciar prevede instituirea normelor privind crearea sistemului informațional Cadastru funciar, care va ține evidența terenurilor după categorii și moduri de folosință.
loading ...