O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

01 nov 2021

În decembrie 2021 ar urma să fie pusă în funcţiune cea mai modernă fabrică de procesare a semințelor de floarea soarelui și fabricarea de ulei din Republica Moldova, dar și din regiunea Mării Negre.
 
Proiectul investițional de construcție a fabricii, lansat în februarie 2020, în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) de grupul Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, urma să fie realizat într-o perioadă de circa un an, dar pandemia şi restricţiile impuse de diferite state au dus la apariţia unor întârzieri, anunță AGROMEDIA cu referire la Mold-Street.com.
 
Astfel, în iulie 2021, administraţia companiei susţinea că până la finele lunii septembrie 2021, fabrica ar urma să fie dată în exploatare.
Aceasta este una dintre puținele investiții de acest fel realizate în țara noastră în ultimii ani, iar valoarea ei este estimată la circa 36 milioane de dolari.
 
Noua fabrică va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum și standardelor de mediu și va produce ulei de floarea soarelui rafinat extras prin presare, șrot, coaja granulată și cenușă, folosită ca îngrășăminte organice, iar producția va fi destinată exportului, dar și pieței interne.
 
„Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi. Dar, spre deosebire de fabricile existente, noua uzină nu are nevoie de oprirea activității o dată pe lună pentru lucrări de deservire, ci doar o dată la jumătate de an. În special, este vorba de centrala termică, care e o centrală eco și va lucra pe baza arderii cojilor semințelor de floarea soarelui. Nu va fi folosit gaz”, explica Tatiana Babakova.
 
Producția de bază va fi uleiul, extras prin metoda presei, și șrotul. Ultimul este foarte căutat pentru hrana animalelor şi va merge în special la export.
De notat că aceasta va fi a treia fabrică a grupului, care va produce ulei de floarea soarelui în Moldova. Alte două sunt la Bălți (Floarea Soarelui) și Ceadîr Lunga (Trans Oil Refinery).
 
 sursa:Mold-Street.com
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA

Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

loading ...