O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

01 nov 2021

În decembrie 2021 ar urma să fie pusă în funcţiune cea mai modernă fabrică de procesare a semințelor de floarea soarelui și fabricarea de ulei din Republica Moldova, dar și din regiunea Mării Negre.
 
Proiectul investițional de construcție a fabricii, lansat în februarie 2020, în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) de grupul Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, urma să fie realizat într-o perioadă de circa un an, dar pandemia şi restricţiile impuse de diferite state au dus la apariţia unor întârzieri, anunță AGROMEDIA cu referire la Mold-Street.com.
 
Astfel, în iulie 2021, administraţia companiei susţinea că până la finele lunii septembrie 2021, fabrica ar urma să fie dată în exploatare.
Aceasta este una dintre puținele investiții de acest fel realizate în țara noastră în ultimii ani, iar valoarea ei este estimată la circa 36 milioane de dolari.
 
Noua fabrică va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum și standardelor de mediu și va produce ulei de floarea soarelui rafinat extras prin presare, șrot, coaja granulată și cenușă, folosită ca îngrășăminte organice, iar producția va fi destinată exportului, dar și pieței interne.
 
„Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi. Dar, spre deosebire de fabricile existente, noua uzină nu are nevoie de oprirea activității o dată pe lună pentru lucrări de deservire, ci doar o dată la jumătate de an. În special, este vorba de centrala termică, care e o centrală eco și va lucra pe baza arderii cojilor semințelor de floarea soarelui. Nu va fi folosit gaz”, explica Tatiana Babakova.
 
Producția de bază va fi uleiul, extras prin metoda presei, și șrotul. Ultimul este foarte căutat pentru hrana animalelor şi va merge în special la export.
De notat că aceasta va fi a treia fabrică a grupului, care va produce ulei de floarea soarelui în Moldova. Alte două sunt la Bălți (Floarea Soarelui) și Ceadîr Lunga (Trans Oil Refinery).
 
 sursa:Mold-Street.com
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

FERMIERII INTERESAȚI DE REGULILE PRIVATIZĂRII TERENURILOR, instruiți în cadrul unui curs

02 dec 2021

OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021

TRAGEDIE LA CĂPRIANA: O fetiță de 3 ani a murit din cauza unui tractorist beat

02 dec 2021

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

NOI OPORTUNITĂȚI ÎN COMERȚUL DINTRE R. MOLDOVA, UCRAINA ȘI UE. Ce prevede Amendamentul

01 dec 2021

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA

Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

O NOUĂ FABRICĂ ULTRA MODERNĂ DE ULEI ÎN MOLDOVA. Vor fi procesate peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi

loading ...