În plină pandemie cauzată de coronavirus, când buzunarele moldovenilor și așa practic goale, prețurile de consum au crescut semnificativ. Asta arată datele Biroului Naţional de Statistică. Potrivit unui raport al BNS, în luna martie s-a înregistrat o majorare de 5,94 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cel mai mult au crescut preţurile la produsele alimentare, care sunt de fapt și cele mai solicitate acum.
Datele arată că, timp de o lună, preţul la cartofi a crescut, cu 5,7 procente. Fructele s-au scumpit cu 3,6 la sută, iar prețul legumelor s-a majorat, în medie, cu 1,6 la sută. Cea mai mare creştere, de 25 la sută, s-a înregistrat la usturoi.
Și raportul Consiliului Concurenţei arată că laptele s-a scumpit cu aproape 2 la sută, smântâna cu 0,55 %, iar untul cu aproape patru la sută. Şi carnea de pasăre s-a scumpit cu peste 2 la sută.
Analiza făcută de Consiliul Concurenţei mai relevă că s-au scumpit crupele cu 1,5 la sută şi legumele, cu aproape 5 la sută. Cea mai căutată a fost hrişca, iar stocurile acesteia s-au epuizat la un moment dat. Așa că, în magazine, prețul unui kilogram de hrișcă ajungea și până la 28 lei. Ulterior, situația a revenit la normal, iar hrişca s-a ieftinit cu aproape 10 lei pentru un kilogram.
Consiliul Concurenţei a motivat că majorarea preţurilor la unele alimente se explică prin cererea mare de cumpărare, dar şi evoluția costurilor la import.