Cel mai mult au crescut preţurile la produsele alimentare, care sunt de fapt și cele mai solicitate acum.
Datele arată că, timp de o lună, preţul la cartofi a crescut, cu 5,7 procente. Fructele s-au scumpit cu 3,6 la sută, iar prețul legumelor s-a majorat, în medie, cu 1,6 la sută. Cea mai mare creştere, de 25 la sută, s-a înregistrat la usturoi.

Și raportul Consiliului Concurenţei arată că laptele s-a scumpit cu aproape 2 la sută, smântâna cu 0,55 %, iar untul cu aproape patru la sută. Şi carnea de pasăre s-a scumpit cu peste 2 la sută.
Analiza făcută de Consiliul Concurenţei mai relevă că s-au scumpit crupele cu 1,5 la sută şi legumele, cu aproape 5 la sută. Cea mai căutată a fost hrişca, iar stocurile acesteia s-au epuizat la un moment dat. Așa că, în magazine, prețul unui kilogram de hrișcă ajungea și până la 28 lei. Ulterior, situația a revenit la normal, iar hrişca s-a ieftinit cu aproape 10 lei pentru un kilogram.

Consiliul Concurenţei a motivat că majorarea preţurilor la unele alimente se explică prin cererea mare de cumpărare, dar şi evoluția costurilor la import.