PESTE 6000 DE HECTARE DE VEGETAȚIE USCATĂ AU ARS DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

22 feb 2022

De la începutul anului, pompierii au intervenit în peste 1300 de cazuri de incendii de vegetație pe tot teritoriul Republicii Moldova. Suprafața terenurilor afectate depășește 6000 de hectare. Cea mai des întâlnită cauză a incendiilor masive de vegetație din ultimele săptămâni este faptul că proprietarii de terenuri agricole fac curățenie pe câmpuri și dau foc vegetației uscate adunate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a organizat o conferință de presă prin care atrage atenția populației asupra pericolelor și pagubelor provocate de incendiile de vegetație asupra mediului ambiant. Pompierii nu exclud că unele focare de incendii sunt provocate intenționat și spun că au sesizat organele de drept pentru investigații.

Incendiile apar mai des din cauza faptului că proprietarii de terenuri, făcând curat în vii și livezi pentru a înlătura toate deșeurile, ei decid să le dea foc pe loc și pierd flăcările de sub control. Sâmbătă am avut un vânt puternic, ceea ce a favorizat răspândirea”, a menționat Alexandru Grigoropol, unul dintre pompierii, care a muncit pentru stingerea unei vițe de vie din apropierea localității Stăuceni.

Pompierii susțin că în luna februarie curent pe teritoriul țării au izbucnit mult mai multe focare de incendii decât s-a întâmplat în ceilalți ani.

„Dacă vorbim de luna februarie, noi am intervenit în foarte multe incendii de vegetație. Problema constă în condițiile meteo comparativ cu anul trecut și vântul puternic care a fost mai des întâlnit în această perioadă”, a spus salvatorul.

„Pentru lichidarea focarelor de ardere a resturilor vegetale, zilnic este antrenat un număr sporit de forțe și mijloace în zonele greu accesibile, fapt ce duce la deteriorarea tehnicii de intervenție și epuizarea efectivului antrenat. Efectele arderii sunt resimțite pe o perioadă îndelungată și sunt caracterizate prin diminuarea fertilității solului, afectarea florei și faunei, poluarea mediului ambiant precum și cheltuieli financiare majore”, a menționat Oleg Malașevschi, șeful Direcției generale de prevenție a IGSU.

Salvatorii îndeamnă autoritățile publice locale și populația să delimiteze prin fâșii de protecție satele de terenurile cu vegetație uscată care cade sub risc de incendiu. De asemenea, să lichideze gunoiștile neautorizate și cosirea ierbii uscate, dar și interzicerea aprinderii focului în apropiere de terenurile agricole, păduri.

sursa:ecopresa.md
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

PESTE 6000 DE HECTARE DE VEGETAȚIE USCATĂ AU ARS DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

PESTE 6000 DE HECTARE DE VEGETAȚIE USCATĂ AU ARS DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

PESTE 6000 DE HECTARE DE VEGETAȚIE USCATĂ AU ARS DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

loading ...