PLANIFICI SĂ PLANTEZI POMI? Toamna e perioada perfectă pentru asta. Vezi în articol de ce

08 nov 2021
Specialiștii confirmă că toamna este anotimpul perfect pentru plantarea pomilor fructiferi. Atenție însă, vă recomandăm să realizați acest proces înainte de primul îngheț, care nu este foarte departe. În articolul de față vă prezentăm câteva avantaje pe care le aduce anotimpul culorilor.

1. Ploile de toamnă ajută rădăcinile să lucreze, chiar şi după plantare;
2. Prinderea în sol este garantată, datorită umidităţii existente;
3. Puieţii sunt mai rezistenţi la temperaturile scăzute ale anotimpului rece;
4. Rănile de pe rădăcini au suficient timp de vindecare;
5. Pomii fructiferi suportă temperaturile de îngheţ cuprinse între -26 şi -36 grade Celsius, speciile de măr, păr, cireş şi vişin fiind rezistente la temperaturi de sub -30 de grade Celsius;
6. În sezonul rece se formează pe rădăcini noi perişori absorbanţi care asigură reluarea vegetaţiei din primele zile de primăvară.
7. Pomii au timp să acumuleze o cantitate suficientă de substanţe nutritive în ramuri;
8. Lăstarii cresc cu până la 30%, faţă de plantarea de la începutul primăverii;
9. Pomii intră în vegetaţie primăvara cu 10 zile mai devreme decât cei plantaţi primăvara.
Dacă am vorbit despre beneficii, considerăm că este important să vă oferim și câteva sfaturi pentru plantarea pe timp de toamnă. Fiecare pas fiind important în creșterea pomilor.

Distanța de plantare. Este important să stabiliți distanța necesară între pomi și rândurile de pomi din livada dumneavoastră, pentru a asigura cantitatea necesară de lumină. Noi vă recomandăm să lăsați aproximativ 4 (patru) metri între fiecare rând.

Protejarea puieților. Nu trebuie să uităm că pomișorii au nevoie de protecție pe timp de iarnă. Pentru fiecare arbore plantat, săpați o groapă de aproximativ 30 centimetri și acoperiți cu pământ bine mărunțit rădăcina.

Fasonatul. Această operație se referă la scurtarea rădăcinilor sănătoase și la eliminarea rădăcinilor rupte sau uscate. Rădăcinile sănătoase trebuie scurtate, doar în cazul în care sunt prea lungi și voluminoase, până la 30-35 centimetri, ținând cont și de dimeniunile gropii.

Mocirlirea. După ce am pregătit rădăcinile, le scufundăm repetat într-un amestec de apă și pământ mărunțit. Dacă doriți, puteți adăuga la acest amestec și bălegar de bovine. Mocirla stimulează formarea unor noi rădăcini pentru pomi și este benefică pentru vindecarea rănilor existente.

Plantarea efectivă. Imediat după asezonarea rădăcinilor cu mocirlă, începeți plantarea pomilor și aveți grija ca amestecul de apă și pământ să nu se usuce pe rădăcini. Punctul de altoire trebuie să fie deasupra solului, după ce ați așezat pomii în gropi. Faceți un mușuroi de pământ bine mărunțit pe care așezați rădăcinile pomilor și acoperiți rădăcinile. Tasați bine solul existent peste rădăcini, pentru a asigura un contact bun cu rădăcinile. Adăugați pământ până acoperiți fiecare groapă și tasați din nou până obțineți o suprafață compactă. Urmează să turnați apă (una sau două găleți) la fiecare groapă. După ce apa s-a infiltrat în sol, faceți un mușuroi de pământ de aproximativ 30 centimetri, ca măsură de protecție la temperaturile negative din timpul iernii.
 
sursa:agroland.ro
loading ...