PREOTUL VASILE GARBUZ: Pentru agricultori anul 2021 a fost unul de mare succes. Am avut roadă cum nu am mai văzut în 30 de ani

16 dec 2021
Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune.
 
Cum a fost 2021 pentru omul și preotul Vasile Garbuz, paroh al bisericii Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul din satul Peresecina, anunță AGROMEDIA cu referire la IPN.
 
„Cel mai fericit moment în viața locuitorilor din tot cuprinsul Moldovei a fost faptul că, pe lângă toate greutățile pe care le-am întâlnit, pentru agricultori anul acesta a fost de mare succes, așa cum nu am mai văzut de peste 30 de ani. Am avut cea mai mare roadă de grâu, porumb, floarea soarelui, legume și fructe. Prin intermediul sfintelor noastre biserici, cu rugăciunile preoților, și a tuturor credincioșilor, Dumnezeu a trimis asupra noastră cea mai bogată roadă”, spune părintele Vasile.
 
Majorarea tarifului la gaz a fost la fel motiv de îngrijorare. Biserica este încălzită în sezonul rece cu o instalație care funcționează pe bază de gaz.

„Biserica din Peresecina este monument istoric, aflată la evidență la Ministerul Culturii ca monument istoric. Lăcașul datează din anii 1895-1910. Are o istorie bogată. Unul dintre ctitori este țarul Nicolai al II-lea (al Rusiei, n.r.), care a vizitat județul Orhei în 1912 și, la rugămintea unui grup de credincioși din sat, a donat o sumă de bani cu care s-a făcut iconostasul. Avem picturi murale, avem icoane valoroase, care necesită o anumită temperatură pentru a fi păstrate în siguranță. Dacă clădirea bisericii este ocrotită de stat, statul ar trebui să ajute bisericile – monumente istorice”, crede preotul Vasile Garbuz. Ar fi binevenit ca Guvernul să aplice compensații bisericilor în aceleași condiții ca și persoanelor fizice. Mitropolia Moldovei a făcut un apel către Guvern, dar solicitarea a rămas fără răspuns.
 
Bisericile și mănăstirile contribuie la promovarea turismului
 
„Având în vedere că mănăstirile și bisericile din Republica Moldova sunt parte a patrimoniului cultural național, ar fi foarte bine ca Guvernul să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile bisericești”, susține părintele Vasile. Or, bisericile care sunt monumente istorice pot contribui la promovarea turismului în Republic Moldova. „Mânăstirile și bisericile vechi din Republica Moldova sunt obiective care prezintă interes pentru turiștii care ne vizitează țara. De aceea autoritățile trebuie să ajute la reparația și întreținerea lor”, a menționat părintele Vasile, care a propus ca Guvernul să adopte un program de stat prin care să finanțeze lucrări de reparație a edificiilor de cult, așa încât acestea să poată fi incluse în circuitele turistice din țară, „fără să ne fie rușine în fața străinilor, de felul cum arată”.
 
La cei 78 de ani ai săi, preotul Vasile Garbuz este o personalitate mai rar întâlnită în tagma bisericească din Republica Moldova. Are peste 50 de ani de preoție în cadrul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Pe parcursul anilor, părintele Vasile i-a cunoscut personal și a comunicat cu patriarhii României Iustin, Teoctist și Daniel, personal a slujit cu patriarhii Rusiei Alexii I, Pimen și Alexii al II. Actualul patriarh Kiril l-a vizitat pe părintele Vasile la Peresecina. Prima parohie a părintelui a fost cea din satul Isacova, Orhei. În 1980 a devenit paroh al catedralei Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul din Peresecina, unde slujește până în prezent. Este unicul preot cu titlul științific de doctor în Teologie – obținut la Academia Teologică din Moscova – care slujește într-o parohie rurală din Republica Moldova. În 1990 a devenit prorector și profesor la Seminarul Teologic de la Chițcani, mutat mai târziu la Chișinău. În această calitate, a editat un manual intitulat „Morala divină și firească”. Are mai multe decorații de stat și bisericești. Are titlul de Om emerit al Republicii Moldova.
 
Sursa: ipn.md

PREOTUL VASILE GARBUZ: Pentru agricultori anul 2021 a fost unul de mare succes. Am avut roadă cum nu am mai văzut în 30 de ani

PREOTUL VASILE GARBUZ: Pentru agricultori anul 2021 a fost unul de mare succes

Am avut roadă cum nu am mai văzut în 30 de ani

PREOTUL VASILE GARBUZ: Pentru agricultori anul 2021 a fost unul de mare succes. Am avut roadă cum nu am mai văzut în 30 de ani

loading ...