PREȚUL DE PORNIRE AL MERELOR DIN SOIURILE GALA DESCURAJEAZĂ FERMIERII MOLDOVENI

07 sep 2022
Prețurile cu ridicata la merele din grupa de soiuri Gala variază în această perioadă între 5 și 7 lei/kg. Este sub nivelul mediu al prețului de la începutul lunii septembrie anul trecut cu 0,03 USD/kg, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.
 
Potrivit sursei citate, în ultimii cinci ani, cel mai mic preț de la începutul sezonului pentru merele Gala, s-a înregistrat în 2018. Operatorii pieței de fructe din țară nu exclud că, pe termen scurt, prețurile la merele din acest soi vor scădea și mai mult.

Se poate presupune că prețul relativ mic al merelor Gala în Moldova este o consecință directă a embargoului rusesc. Pentru comparație: prețul mediu cu ridicata pentru merele din acest soi în Georgia, care are și, probabil, utilizează în mod activ acces la piața rusă, este în prezent de două ori mai mare - 0,62 USD / kg. Iar în Ucraina, aflată în război, prețul mediu de pornire pentru merele Gala este mai mare decât în ​​Moldova cu doar 0,03 USD/kg.

Specialiştii din organizaţiile de producători agricoli consideră însă că preţul relativ mic al Galei locale de la începutul sezonului nu este orientativ. Comercianții de export, în lipsa unei certitudini la capitolul aprovizionare externă, pe termen scurt, trimit fermierilor oferte de preț foarte precaute chiar și pentru un măr de calitate superioară de prima clasă.

La rândul lor, întreprinderile agricole care au o infrastructură de depozitare/sortare preferă să depoziteze merele din livezile superintensive. În momentul de față, doar acele ferme care nu au depozite sau contracte de închiriere vând merele de toamnă. În general, vânzările sunt puține, așa că prețul actual pentru Gala cu greu poate fi considerat unul orientativ.

Spre deosebire de situația din Ucraina, unde consumul intern de mere este ridicat, „piața proaspătă” internă a Moldovei nu este în măsură să ofere un sprijin semnificativ pentru prețurile de achiziție pentru aceste fructe. Mai mult, în septembrie, piața moldovenească este încă o ofertă mare de soiuri de mere de vară, precum și de prune și struguri de masă relativ ieftini.

PREȚUL DE PORNIRE AL MERELOR DIN SOIURILE GALA DESCURAJEAZĂ FERMIERII MOLDOVENI

PREȚUL DE PORNIRE AL MERELOR DIN SOIURILE GALA DESCURAJEAZĂ FERMIERII MOLDOVENI

PREȚUL DE PORNIRE AL MERELOR DIN SOIURILE GALA DESCURAJEAZĂ FERMIERII MOLDOVENI

loading ...