PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

28 sep 2021
În săptămâna curentă cultivatorii de bacifere din Moldova vor recolta  ultima roadă de mure târzii. Plantațiile acestei culturi, în special de  soiuri târzii, sunt concentrate în gospodăriile mici, de până la 3 hectare. După cum observă fermierii, de la mijlocul lunii septembrie recolta acestora nu a fost de sute, ci de zeci de kilograme, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Cantitatea de marfă a fost vândută fără probleme la târgurile de weekend din Chișinău. Prin urmare, în a doua jumătate a acestei luni, prețul cu ridicata a fost egal cu prețul cu amănuntul - 25-30 lei / kg. Aproximativ același preț final pentru mure s-a înregistrat pe piața moldovenească și la sfârșitul anului trecut. Diferența este că, în 2021, sezonul comercializării murelor a început și s-a încheiat cu două săptămâni mai târziu.
 
O altă diferență importantă între sezonul curent și cel din anul trecut constă în prețurile ridicate de achiziționare a pomușoarelor din soiurile tehnice. Potrivit agricultorilor, în a doua jumătate a verii și la începutul toamnei, au vândut o cantitate semnificativă de mure întreprinderilor locale pentru congelarea fructelor de pădure la un preț record - până la 20 de lei / kg. Și asta în pofida faptului că în ultimii câțiva ani prețul pentru aceste bacifere nu a depășit 15-17 lei / kg, iar în unele perioade a scăzut la 10-12 lei / kg.  
 
Situația actuală s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru fermieri, ținând cont de faptul că la începutul sezonului curent cererea pentru murele congelate era mic. Potrivit EastFruit, cumpărătorii europeni erau gata să cumpere produs congelat din Moldova numai în loturi mici, la un preț sub 1,6 euro / kg. Probabil, volumul achizițiilor și prețurile pentru murele din soiurile tehnice la sfârșitul sezonului a crescut parțial și pentru că fabricile locale specializate în congelare nu au colectat o altă materie primă, zmeura.
 
Anul acesta, cel puțin pentru unii fermieri, vânzarea murelor pentru prelucrare la un preț bun a fost compensată de scăderea încasărilor provenite din exporturi reduse (și prețuri mici de export) de bacifere. De asemenea, au devenit un bonus important în situația când volumele de vânzări pe piața internă a fost unul relativ mic, deși la un preț destul de bun - în medie, 30-32 lei / kg.

Sursa:east-fruit.com
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII

Vezi care sunt ofertele producătorilor

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

loading ...