PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

28 sep 2021
În săptămâna curentă cultivatorii de bacifere din Moldova vor recolta  ultima roadă de mure târzii. Plantațiile acestei culturi, în special de  soiuri târzii, sunt concentrate în gospodăriile mici, de până la 3 hectare. După cum observă fermierii, de la mijlocul lunii septembrie recolta acestora nu a fost de sute, ci de zeci de kilograme, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Cantitatea de marfă a fost vândută fără probleme la târgurile de weekend din Chișinău. Prin urmare, în a doua jumătate a acestei luni, prețul cu ridicata a fost egal cu prețul cu amănuntul - 25-30 lei / kg. Aproximativ același preț final pentru mure s-a înregistrat pe piața moldovenească și la sfârșitul anului trecut. Diferența este că, în 2021, sezonul comercializării murelor a început și s-a încheiat cu două săptămâni mai târziu.
 
O altă diferență importantă între sezonul curent și cel din anul trecut constă în prețurile ridicate de achiziționare a pomușoarelor din soiurile tehnice. Potrivit agricultorilor, în a doua jumătate a verii și la începutul toamnei, au vândut o cantitate semnificativă de mure întreprinderilor locale pentru congelarea fructelor de pădure la un preț record - până la 20 de lei / kg. Și asta în pofida faptului că în ultimii câțiva ani prețul pentru aceste bacifere nu a depășit 15-17 lei / kg, iar în unele perioade a scăzut la 10-12 lei / kg.  
 
Situația actuală s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru fermieri, ținând cont de faptul că la începutul sezonului curent cererea pentru murele congelate era mic. Potrivit EastFruit, cumpărătorii europeni erau gata să cumpere produs congelat din Moldova numai în loturi mici, la un preț sub 1,6 euro / kg. Probabil, volumul achizițiilor și prețurile pentru murele din soiurile tehnice la sfârșitul sezonului a crescut parțial și pentru că fabricile locale specializate în congelare nu au colectat o altă materie primă, zmeura.
 
Anul acesta, cel puțin pentru unii fermieri, vânzarea murelor pentru prelucrare la un preț bun a fost compensată de scăderea încasărilor provenite din exporturi reduse (și prețuri mici de export) de bacifere. De asemenea, au devenit un bonus important în situația când volumele de vânzări pe piața internă a fost unul relativ mic, deși la un preț destul de bun - în medie, 30-32 lei / kg.

Sursa:east-fruit.com
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII

Vezi care sunt ofertele producătorilor

PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor

loading ...