PREȚURILE LA CARBURANȚI SUNT ÎN CREȘTERE. Cum argumentează ANRE, AICI

10 jul 2023
Prețurile pentru motorină și benzină cresc din nou. Potrivit ANRE, recentele aprecieri ale prețurilor la carburanți se datorează exclusiv creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Astfel, în intervalul ultimelor două săptămâni, care este utilizat de către Agenție la calculul prețurilor, creșterea cotațiilor Platts este de 35 $/tona în cazul motorinei și de 33 $/tona în cazul benzinei, tendință care se menține și în continuare.

Totodată, ANRE remarcă un alt factor care contribuie în prezent la creșterea prețului final la produsele petroliere – deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, care în aceeași perioadă constituie circa 0,36 lei.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 11.07.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
  • 24,26 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+10 bani);
  • 20,24 lei/litru - pentru motorina standard (+12 bani).
ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.
 
loading ...