PRIMUL CONTAINER CU MERE MOLDOVENEȘTI A AJUNS ÎN INDIA

18 jan 2023
Începem anul cu un o veste bună. Zilele acestea, primul container cu mere moldovenești a ajuns în India, după un drum de 40 de zile, altele 4 vor ajunge până la data de 20 ianuarie.

În aceste zile primul din cele câteva containere cu mere a ajuns în India. Este vorba de doi producători locali, membri ai Asociației Moldova Fruct care cu susținerea Guvernului și eforturilor diplomatice ale Ministerului de Externe și a ANSA a parcurs 7500 km și a durat 40 de zile ca aceste produse să ajungă în India, a declarat Gavrilița.

Importatorul indian a fost interesat să cumpere mere de soiuri roșii cum ar fi Gala și Red Chief. Primele contacte cu el au fost stabilite în cadrul expoziției Fruit Attraction de la Madrid, Spania în anul 2021. Traiderul este interesat să cumpere în continuare mere din Moldova, în special începând cu luna februarie, când se încheie sezonul de comercializare a merelor produse local.Merele au fost ambalate în cutii de tip Bushel, necesare la transportarea fructelor către destinații îndepărtate pe cale maritimă. La transportarea merelor în containere maritime, pentru a asigura calitatea fructelor până la destinație, s-a ținut cont de recomandările incluse în Ghidul „Bunele practici privind exportul fructelor proaspete în containere frigorifice”, elaborat cu suportul USAID Moldova.

Perioada de negocieri și de căutare a unor parteneri fiabili pe piața Indiei a fost una lungă, ținând cont de riscurile financiare la care trebuiau să fie supuși producătorii ce urmau a fi implicați în acest proces organizatoric. Primele 2 containere cu mere deja au ajuns în Porturile Nhava Sheva și Chennai, calitatea fiind excelentă la recepția în port. Vreau să cred că acest efort realizat în comun va duce la consolidarea și dezvoltarea relațiilor comerciale de mai departe pe piața Indiei și va servi drept model pentru intrarea pe piețe noi, pentru valorificarea merele produse cu atâta grijă și efort, menționează Diana Vlasiuc, specialist în dezvoltarea piețelor la export în cadrul Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Țara noastră a obținut oficial dreptul de a exporta mere în India în toamna anului 2018. De atunci, companiile horticole și comerciale de la noi au efectuat mai multe tentative de a exporta mere pe piața indiană, dar fără prea mare succes. La sfârșitul toamnei, Vitalie Gorincioi anunța că cinci containere cu mere sunt gata pentru transport în India.

Anume riscurile financiare, legate de parcurgerea acestei proceduri de export în regim special îi făceau reticenți pe producătorii de la noi să exporte către această destinație. Exportul acestor prime 5 containere către India este rodul unui efort conjugat al producătorilor, care și-au asumat riscul de a exporta, al Asociației Moldova Fruct, care a facilitat legătura cu importatorii din India, al ANSA și Diplomației Economice din cadrul Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a facilitat comunicarea cu autoritățile indiene competente și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală care susține eforturile noastre de diversificare a piețelor, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Pentru a obține permis de export la scară largă, Moldova trebuie să ducă în India un lot de probă de 100 de tone de mere. Pentru a exporta în India, producătorii moldoveni au nevoie de certificare internațională și să îndeplinească anumite cerințe sanitare, iar din cauza problemelor logistice, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună.

Ne propunem o cooperare pe termen lung cu India, care este o piață uriașă, iar exportul de mere este un prim pas. India importă anual peste 430 mii tone de mere și ne bucură cererea pentru produsele de calitate din țara noastră. Apreciem cooperarea foarte bună cu autoritățile indiene în acest sens, spune viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

În anul 2022, producția de mere din țara noastră este de aproximativ 400 de mii de tone, ceea ce este de aproape două ori mai puțin decât în ​​2021. Potrivit estimărilor organizaţiilor pomicole, în baza datelor de la serviciul vamal al Republicii Moldova, la începutul lunii noiembrie au fost exportate din ţară circa 31 000 de tone de mere din roada 2022.
 
loading ...