PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE CER TAXA TVA EGALĂ PENTRU TOATE BACIFERELE

17 mai 2023
În prezent, în Moldova, cota redusă de TVA (8%) se aplică doar pentru unele pomușoare - căpșune, zmeură, coacăză, mure, agriș. În timp ce baciferele, desemnate în actele legislative drept „altele”, sunt supuse TVA-ului de bază (20%). Această categorie „nepreferențială” include inclusiv fructe de pădure „de nișă” cum ar fi: afine, cătină, aronia, goji etc.

Potrivit East Fruit, Taxa TVA ridicată împiedică extinderea segmentului acestor pomușoare pe piața internă și, într-un anumit fel, le stimulează vânzările la export.

Asociația Producătorilor de fructe de pădure „Pomușoarele Moldovei” este hotărâtă să convingă guvernul țării să impună un TVA echilibrat și, în același timp, redus la toate baciferele, mai scrie sursa citată.

Potrivit conducerii asociației, merită luate măsuri, inclusiv pentru reducerea impozitelor indirecte, pentru ca cât mai mulți consumatori din Moldova să aibă posibilitatea de a cumpăra pomușoare de nișă, sănătoase, dar – care, în prezent, sunt scumpe.

De exemplu, în țară există plantații de boabe de goji certificate de autoritățile locale drept ecologice. Certificatele Eco moldovenești nu reprezintă nicio valoare suplimentară pentru exportatori, deoarece nu sunt recunoscute de autoritățile de autorizare ale țărilor cumpărătoare. Dar, în același timp, produsele de nișă în sine, de exemplu, cătină sunt solicitate pe piața europeană și se vând foarte bine.

Pe piața internă a Moldovei, TVA-ul ridicat reduce o parte din potențialele profituri ale producătorilor de fructe de nișă și, în special, de pomușoare certificate ecologic. Agricultorii membri ai „Pomușoarele Moldovei” consideră că această situație ar trebui corectată în favoarea producătorilor și a consumatorilor. În același timp, veniturile la bugetul de stat din cauza scăderii cotei TVA sunt puțin probabil să scadă semnificativ.
loading ...