PRODUCĂTORII DE STRUGURI VIN CU O PROPUNERE: Reglementarea parametrilor de calitate pentru export

10 jan 2022

Experții mai multor organizații ale producătorilor agricoli din Republica Moldova sugerează ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
( MAIA ) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA ) să elaboreze un act normativ de stabilire a parametrilor de calitate ai strugurilor de masă destinati exportului. În opinia lor, „reglementările ar trebui să fie mai stricte decât pentru produsele destinate vânzării pe piața internă și obligatorii”, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
La baza propunerii se află faptul că în ultimii ani în RM, în opinia administratorilor asociațiilor viticole, s-a dezvoltat o strategie de marketing incorectă. De obicei, chiar la începutul sezonului de recoltare masivă și vânzare a strugurilor de masă ( din plantații deschise ), cultivatorii oferă produse de calitate scăzută pentru export, sperând să vândă cea mai bună marfă la mijlocul și sfârșitul sezonului, când nivelul prețurilor de cumpărare va crește.
 
Totuși, conform observațiilor traderilor, este vorba despre primele livrări de struguri care formează ideea cumpărătorilor străini despre nivelul general al calității produsului al recoltei din acest an în R. Moldova. Calitatea scăzută a primelor loturi de struguri de probă, potrivit vânzătorilor, „strică imaginea produselor moldovenești pentru întregul an de comercializare, drept urmare, este dificil să se convină asupra creșterii prețurilor chiar și pentru mărfurile de calitate superioară”.
 
Conducătorii organizațiilor viticole susțin că analiza mediului de stabilire a prețurilor pentru produsele de export arată că „deseori nivelul prețurilor de cumpărare angro în prima treime a sezonului de comercializare, când nu se vând cei mai buni struguri, este de obicei egal sau chiar mai mare decât preţurile la strugurii de calitate superioară vânduţi în a doua jumătate.sezon”.
 
În acest sens, în opinia lor, „este necesar să se încurajeze, inclusiv la nivel de reglementare, viticultorii moldoveni să vândă, în special - pentru export - struguri de cea mai bună calitate la începutul sezonului, imediat după recoltare”.
 
Sursa: east-fruit.com
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

PRODUCĂTORII DE STRUGURI VIN CU O PROPUNERE: Reglementarea parametrilor de calitate pentru export

PRODUCĂTORII DE STRUGURI VIN CU O PROPUNERE: Reglementarea parametrilor de calitate pentru export

PRODUCĂTORII DE STRUGURI VIN CU O PROPUNERE: Reglementarea parametrilor de calitate pentru export

loading ...