Experții mai multor organizații ale producătorilor agricoli din Republica Moldova sugerează ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
( MAIA ) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA ) să elaboreze un act normativ de stabilire a parametrilor de calitate ai strugurilor de masă destinati exportului. În opinia lor, „reglementările ar trebui să fie mai stricte decât pentru produsele destinate vânzării pe piața internă și obligatorii”, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
La baza propunerii se află faptul că în ultimii ani în RM, în opinia administratorilor asociațiilor viticole, s-a dezvoltat o strategie de marketing incorectă. De obicei, chiar la începutul sezonului de recoltare masivă și vânzare a strugurilor de masă ( din plantații deschise ), cultivatorii oferă produse de calitate scăzută pentru export, sperând să vândă cea mai bună marfă la mijlocul și sfârșitul sezonului, când nivelul prețurilor de cumpărare va crește.
Totuși, conform observațiilor traderilor, este vorba despre primele livrări de struguri care formează ideea cumpărătorilor străini despre nivelul general al calității produsului al recoltei din acest an în R. Moldova. Calitatea scăzută a primelor loturi de struguri de probă, potrivit vânzătorilor, „strică imaginea produselor moldovenești pentru întregul an de comercializare, drept urmare, este dificil să se convină asupra creșterii prețurilor chiar și pentru mărfurile de calitate superioară”.
Conducătorii organizațiilor viticole susțin că analiza mediului de stabilire a prețurilor pentru produsele de export arată că „deseori nivelul prețurilor de cumpărare angro în prima treime a sezonului de comercializare, când nu se vând cei mai buni struguri, este de obicei egal sau chiar mai mare decât preţurile la strugurii de calitate superioară vânduţi în a doua jumătate.sezon”.
În acest sens, în opinia lor, „este necesar să se încurajeze, inclusiv la nivel de reglementare, viticultorii moldoveni să vândă, în special - pentru export - struguri de cea mai bună calitate la începutul sezonului, imediat după recoltare”.
Sursa:
east-fruit.com