PRODUCĂTORII DIN REPUBLICA MOLDOVA VOR SĂ CREEZE PRODUSE COMUNE CU CEI DIN ROMÂNIA

06 dec 2023
Şaizeci de producători de mobilă, jucării, alimente, vin şi fructe din Republica Moldova au venit la Bucureşti pentru a semna contracte de export către piaţa românească şi de a identifica parteneri strategici care să le faciliteze accesul pe piaţa Uniunii Europene.
 
Producătorii din Republica Moldova vor să creeze produse comune cu cei din România sau complementare şi să penetreze împreună pieţele vestice. Este o colaborare între România şi Republica Moldova așteptată de decenii, scrie Ziarul Financiar
 
Am avut discuţii cu distribuitori, dar şi cu producători mari din industria alimentară din România care sunt interesaţi să creeze cupaje pentru a concentra mărfuri şi a ataca împreună pieţele de export. Exportatorii din România au deja intrări la anumiţi distribuitori internaţionali şi putem să le trimitem o ofertă împreună, a spus Andrei Crigan, preşedintele Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie Republica Moldova-România.
 
El a completat că Republica Moldova este bine cunoscută ca un producător de alimente, în timp ce România este mai industrializată şi crede că este un mix bun.
 
Ne putem gândi la anumite nişe pe care să le exploatăm după ce le vedem potenţialul. E un joint venture ideal între România şi Republica Moldova pe care îl aşteptăm de mai bine de 100 de ani. Cu un partener, România ar putea reducere şi deficitul comercial (de peste 5 mld. euro – n. red.), a întărit el.
 
Agenția de Investiții „Invest Moldova” în colaborare cu Proiectul Băncii Mondiale de Competitivitate a IMM-lor a organizat pe 23 și 28 noiembrie două ediții ale programului Export Missions în România, evenimente strategice de business menite să faciliteze dezvoltarea și expansiunea companiilor locale pe piața vecină.
 


La eveniment au fost prezenți și reprezentanții companiei de producere a fructelor Agrodenidan de la nordul Moldovei.
 
Această oportunitate ne oferă posibilitatea să întâlnim și să explorăm noi parteneriate și colaborări. Participarea noastră la Programul Export Missions are ca obiectiv sprijinirea afacerii noastre în procesul său de internaționalizare, căutând parteneriate și colaborări strategice pentru a extinde prezența noastră pe piața românească și pentru a consolida afacerea noastră în industria agricolă, scrie compania pe pagina sa de socializare.
 
Au fost organizate sesiuni dedicate întâlnirilor B2B între producătorii și exportatorii din Republica Moldova și buyerii din România. La acestea au participat:
  • 12 producători de Produse Industriale
  • 12 producători de Mobilă
  • 11 producători de Vinuri
  • 13 producători de Produse Alimentare
  • 12 producători de Fructe Proaspete
 
Programului Export Missions are drept scop sprijinirea afacerilor locale în procesul lor de internaționalizare, servind drept platformă strategică pentru încurajarea colaborării între mediul de afaceri, specialiștii în comerț internațional și instituțiile guvernamentale, scrie Agenția de Investiții.
loading ...