PRODUSE CU TERMEN EXPIRAT, INCLUSIV ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

25 mar 2022
Loturi întregi de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat au fost identificate de către inspectorii ANSA în magazinele din țară, dar și în unități de alimentație publică, inclusiv instituții de învățământ.

Astfel, în perioada 18 – 24 martie, angajații ANSA au identificat și ridicat următoarele produse alimentare:
  1. semifabricate din carne, apă potabilă de masă necarbogazoasă și băuturi răcoritoare în sortiment, cafea solubilă, condimente, înghețată, bomboane, terciuri în sortiment, făină pentru clătite cu făină de porumb, mălai, pâine, etc. cu termenul de valabilitate expirat;
  2. produse alcoolice cu termenul de garanție expirat;
  3. biscuiți și produse de panificație în sortiment comercializate în vrac, mezeluri în sortiment, semifabricate din carne refrigerate, hering file sărat, în lipsa informației pentru consumatori;
  4. aluat foitaj congelat fără data fabricării;
În urma verificărilor, în instituțiile de comercializare a produselor alimentare au fost scoase la iveală mai multe cazuri în care cumpărătorul a fost înșelat la calcul, rest și achitare.

De asemenea, în instituțiile supuse controalelor au fost depistate o serie de nereguli precum: produse alimentare cu marcarea incompletă/neconformă, lipsa informației în limba de stat pentru consumatori, lipsa importatorului în RM, neafișarea la vedere a adresei și numărului de telefon al autorității abilitate cu funcție de protecție a consumatorilor.

Inspectorii ANSA au efectuat verificări în următoarele instituții din țară:

- Unităţi de comerţ – 51
- Unităţi de alimentaţie publică – 16
- Instituţii de învăţămînt general / IET– 63
- Depozit – 1
- Piața agroalimentară – 3
- Centrul de plasament temporar pentru copii separați de părinți – 1
- Bloc alimentar a cantinei sociale – 1.
În rezultatul controalelor oficiale au fost emise 57 de prescripții, întocmite 28 procese-verbale cu privire la contravenție, a fost sistată activitatea a 3 instituții, iar altele 4 au primit un plan de remediere.
Produsele neconforme au fost retrase din comercializare de către reprezentanții operatorilor din domeniul alimentar, pe propria răspundere. Despre măsurile și acțiunile întreprinse suplimentar va anunța ANSA.
 
 
 

PRODUSE CU TERMEN EXPIRAT, INCLUSIV ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

PRODUSE CU TERMEN EXPIRAT, INCLUSIV ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

PRODUSE CU TERMEN EXPIRAT, INCLUSIV ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

loading ...