PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALĂ FINITE SAU SEMIFABRICATE NU VOR MAI FI SUPUSE CERTIFICĂRII SANITAR VETERINARE

23 jun 2022
ANSA informează publicul larg privind unele ajustări referitor la certificarea sanitar veterinară și autorizarea sanitar veterinară (domeniul siguranța alimentelor):
  1. ,,Circulația internă şi comerțul cu produse alimentare de origine animală prelucrate destinate consumului uman și hranei pentru animale nu se supun certificării sanitare veterinare”; (art. 24 alin. (31))
  2. „Mărfurile importate supuse supravegherii sanitar veterinare se plasează pe piață în baza certificatelor sanitar veterinare eliberate de autoritatea sanitară veterinară din țara exportatoare, fără a fi supuse recertificării de către Agenție”; (art. 24 alin. (32))
  3. „Operatorii din domeniul alimentar nu introduc pe piață niciun produs de origine animală prelucrat într-o unitate supusă autorizării sanitare veterinare în cazul în care acesta nu are o marcă de identificare aplicată în conformitate cu reglementările din domeniul alimentar aprobate de Guvern”; (art. 24 alin. (33))
  4. „Agenții economici care, pe lângă activitățile menționate în anexa nr. 6, practică și operațiuni de export sunt supuși autorizării sanitar veterinare de către aparatul central al Agenției” (art. 18 alin. (91))
Astfel, va fi supusă certificării sanitar veterinare numai materia primă de origine animală obținută de la abatoare/puncte de sacrificare, centre de ambalare a ouălor și punctele de colectare a laptelui și mierii de albine provenite de la unitățile autorizate. Produsele alimentare de origine animală care au fost supuse prelucrării/procesării vor fi plasate pe piață în baza documentelor ce atestă calitatea emise de către operatorul din domeniul alimentar.

Odată cu intrarea în vigoare (17.06.2022) a modificărilor operate în Legea prenotată, produsele de origine animală finite sau semifabricate nu vor mai fi supuse certificării sanitar veterinare, deoarece materia primă din care au fost produse a fost deja supusă certificării sanitar veterinare corespunzătoare de către medicii veterinari, înlăturându-se astfel o barieră nejustificată pentru operatorii din domeniul alimentar.

De asemenea, mărfurile supuse supravegherii sanitar veterinare importate nu vor mai fi supuse unor duble certificări de către inspectorii ANSA.

Conform bunelor practici europene, ANSA se axează pe controale oficiale eficiente și profesioniste astfel încât să responsabilizeze la maxim operatorii din domeniul alimentar pentru calitatea și siguranța produselor alimentare plasate pe piață.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALĂ FINITE SAU SEMIFABRICATE NU VOR MAI FI SUPUSE CERTIFICĂRII SANITAR VETERINARE

PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALĂ FINITE SAU SEMIFABRICATE NU VOR MAI FI SUPUSE CERTIFICĂRII SANITAR VETERINARE

PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALĂ FINITE SAU SEMIFABRICATE NU VOR MAI FI SUPUSE CERTIFICĂRII SANITAR VETERINARE

loading ...