PUF ALB, DISTRUGĂTOR PE PLANTE? Metcalfa pruinosa: identificare, combatere

09 jun 2023
Metcalfa pruinosa e unul dintre cei mai periculoși dăunători, atât în gradină cât și în sere și apartamente. Atacă peste 200 de specii de plante, de la pomi și arbuști fructiferi la plante ornamentale. Este ușor și în mod greșit confundat cu păduchele lânos (Eriosoma lanigerum) datorită pufului alb al larvelor.
 
E ușor de depistat, pe tulpina plantei și frunze vedeți cu ochiul liber un puf alb, asemănător cu vata sau bumbacul. Metcalfa pruinosa este o cicadă polifagă, de până la 8 mm lungime, cu aripi. Are o culoare cenușie.
 
În funcție de condițiile climatice, perioada în care atacă plantele în grădini este din mai până în octombrie. În locuri calde precum serele sau apartamentele nu se ține cont de acest interval. Adulții preferă să stea în locurile mai umbrite, fiind deranjați de lumina soarelui.
 


Larvele sunt de culoare albă și au corpul acoperit cu o secreție ceroasă albicioasă. Ele secretă, de asemenea, o substanță dulce care favorizează dezvoltarea ciupercilor parazite, cu efecte foarte grave pentru plante.
 
Plantele atacate de Metcalfa pruinosa se opresc din creștere, diferențierea mugurilor de rod nu mai are loc, lemnul nu se maturează, iar fructele nu se mai dezvoltă.
 

Metcalfa pruinosa - Combatere

Combaterea acestei cicade este destul de greu de realizat, atât din cauza secrețiilor cerate de pe suprafața larvelor, cât și capacității mari de a migra de pe o plantă pe alta pe care să o infesteze.
 
E indicat sa îndepărtați cu o cârpă moale din bumbac puful acela vatos format din larve pentru o combatere mai eficientă. Folosiți apoi substanțe chimice la interval de 5-7 zile, alternativ, în cazul unui atac masiv. Stropiți ambele părti ale frunzelor, baza lujerilor, precum și crăpăturile scoarței. Dacă ați mai folosit anterior unul din aceste produse încercați altul, dăunătorii dezvoltă o anumită rezistență o dată ce folosiți în mod repetat un insecticid.

Sursa: Îngrijirea florilor
loading ...