R. MOLDOVA A EXPORTAT ÎN UE DE 2 ORI MAI PUȚINE PRODUSE AGRICOLE DECÂT COTELE STABILITE

03 aug 2023
Timp de un an, de când agricultorii moldoveni își pot exporta producția în UE fără taxe vamale, cotele preferențiale au fost acoperite doar parțial. Niciun kilogram de roșii și usturoi și niciun litru de suc de struguri nu au ajuns pe piața europeană.
 
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, pe 18 iulie în 2022, regulamentul care prevede majorarea volumelor exportate fără taxe în zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA) pentru șapte produse agricole moldovenești. Decizia a intrat în vigoare anul trecut pe 24 iulie și a fost prelungită cu un an pe 14 iulie curent.
 
Cotele au crescut semnificativ în cazul prunelor și strugurilor și s-au dublat pentru celelalte produse:
  • prune – de la 15.000 la 40.000 tone (+25.000 tone)
  • struguri – de la 20.000 la 58.000 tone (+38.000 tone)
  • mere - de la 40.000 la 80.000 tone (dublare)
  • suc de struguri – de la 500 la 1.000 tone (dublare)
  • cireșe – de la 1.500 la 3.000 tone (dublare)
  • roșii – de la 2.000 la 4.000 tone (dublare)
  • usturoi – de la 220 la 440 tone (dublare)
 
Datele oferite Europei Libere de Serviciul Vamal arată că producătorii moldoveni nu au reușit să acopere aceste cote oferite pentru exportul fructelor și legumelor moldovenești pe piața UE.
 
Astfel, în perioada 24 iulie 2022 – 30 iunie 2023, au fost exportate de două ori mai puține prune și cireșe, de 2,6 ori mai puțini struguri și de 6,5 ori mai puține mere față de cotele stabilite. În același timp, nu s-a exportat deloc usturoi, roșii și suc de struguri.
 
De ce nu exportăm mai mult în UE?
Expertul în politici agricole de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a că, decizia de a majora cotele de export în UE pentru cele șapte produse, a fost, mai degrabă, „un credit de încredere” din partea statelor europene pentru R. Moldova, luând în considerare starea economiei și, în general, situația din regiune.
 
De ce nu au fost acoperite cotele respective? Sunt o mulțime de întrebări la care trebuie să răspundem. În primul rând, este posibil ca această situație să fie influențată de nivelul de competitivitate al producției locale. În al doilea rând, ar putea fi vorba de lipsa de interes și necunoașterea multor moldoveni că există posibilitatea de a vinde niște produse pe o piață stabilă și sigură. În al treilea rând, este vorba de situația în ansamblu din agricultura din R. Moldova, a explicat expertul.
 
În timp, volumele vor crește
Când producătorii locali vor vedea că există niște avantaje foarte clare pentru a produce și a livra pe piața europeană, atunci lucrurile se vor schimba. Eu cred că acea încredere pe care o vedem acum trebuie să fie acoperită nu cu loialitate, dar cu fapte, a spus Chivriga.
 
Potrivit acestuia, producătorii trebuie să fie informați despre avantajele exportului în UE și trebuie să fie ghidați pentru a livra produsele moldovenești pe această piață, iar instituțiile de stat, asociațiile de profil și unele ONG-uri ar trebuie să se implice mai mult în acest proces.
 
De cealaltă parte, pe rafturile magazinelor din țară găsim fructe și legume de import, cu diferite origini, printre care Africa, China. Producătorii locali sunt revoltați și susțin că este o decizie greșită de a plasa în plin sezon, în magazinele locale fructe și legume de import.


 
De ce nu se exportă roșii și usturoi?
În ceea ce ține de faptul că nu au avut loc deloc exporturi de roșii, usturoi și suc de struguri, Viorel Chivriga a remarcat că R. Moldova „importă cu duiumul” roșii și usturoi.
 
E vorba și de importurile de usturoi din China, care arată că producția locală nu este competitivă nici pe piața internă. Sunt temeri că nu vom avea posibilități de a exporta în curând aceste produse, atâta timp cât nu rezolvăm problemele legate de irigarea în agricultură, care este un impediment foarte mare în producere. De asemenea, imputurile trebuie să fie ieftine, pentru a lăsa loc pentru creșterea competitivității, consideră expertul.
 
Per general, în prezent, ponderea exporturilor din R. Moldova către Uniunea Europeană este de 62%, iar cota celor către CSI – de 25%. 
loading ...