R. MOLDOVA, PENTRU PRIMA DATĂ LA EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ GREEN WEEK

22 jan 2024
În perioada 19-28 ianuarie, la Berlin se desfășoară cea de-a 88-a ediție a expoziţiei internaţionale Green Week. În acest an, pentru prima dată este prezentă și țara noastră. Republica Moldova este reprezentată printr-un stand de țară de 100 m2, unde 9 companii locale își prezintă și promovează produsele lor. R. Moldova este prezentă la Berlin cu vin, produse de panificație, nuci, înghețată și bomboane.
 
În week-end, 61 de miniștri ai agriculturii împreună cu reprezentanți ai mai multor organizații internaționale, s-au reunit la cea de-a 16-a Conferință a miniștrilor agriculturii de la Berlin pentru a discuta despre modul în care pot fi îmbunătățite practicile agricole și sporită securitatea alimentară în lume. Printre rezultatele cheie și angajamentele asumate sunt: Implementarea dreptului omului la hrană; transformarea durabilă și rezistentă a sistemelor alimentare; protecția climei și biodiversitatea; consolidarea grupurilor vulnerabile; consolidarea rolului femeilor în sectorul agricol; consolidarea guvernanței: durabilitatea necesită structuri funcționale; reducerea în jumătate a risipei alimentare globale; îmbunătățirea managementului îngrășămintelor și al protecției culturilor.

Împreună cu reprezentanți ai companiilor locale, la Berlin sunt prezenți și oficiali. Timp de 2 zile, delegația ministerială a avut întrevederi cu miniștrii Agriculturii din Germania, Lituania, Estonia, Letonia, Austria, Polonia, Ucraina, Bulgaria ș. a.
 
Potrivit MAIA, delegația Republicii Moldova a purtat mai multe discuții cu oficiali străini și a avut interacțiuni cu potențiali investitori. De asemenea, au avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski.
 
La Green Week 2024, Republica Moldova a semnat 2 Memorandumuri de înțelegere cu Lituania și Letonia. Acest pas pune bazele pentru o colaborare fructuoasă. Oficialii din cele 2 țări și-au exprimat dorința de a crea legături durabile pentru a ajuta Republica Moldova în parcursul de aderare la UE.
 
loading ...