RAMBURSAREA INTEGRALĂ A ACCIZEI LA MOTORINĂ PENTRU AGRICULTORII MICI ȘI MIJLOCII

03 jun 2022
Guvernul va veni cu fonduri suplimentare pentru agricultorii mici și mijlocii. Scopul oficialilor este pentru prevenirea o nouă creștere a costului produselor alimentare. Mesajul a fost transmis de ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, transmite Agromedia, cu referire la ipn.md.
De asemenea, ministrul dă asigurări că deși se prognozează o roadă de grâu mai redusă față de anul trecut, Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Gherciu susține că din cauza condițiilor climaterice nefaste, este anticipată o roadă mai scăzută de grâu. Totuși, statul va dispune de cantități suficiente de cereale atât pentru consumul intern, cât și pentru export.

Prognoza pentru acest an, chiar dacă sectorul agricol este unul direct expus condițiilor climaterice, este ca la grâu să avem o roadă de 1 milion de tone. Asta înseamnă cu 30% mai puțin față de anul trecut. Dar această cantitate ne asigură pe deplin necesarul pentru consum intern. Alte 200-300 de mii de tone vor fi disponibile pentru a fi exportate, a spus Viorel Gherciu în cadrul unei emisiuni tv.

Ministrul agriculturii recunoaște că în condițiile majorării de către ANRE a tarifului la gaz, și a creșterii zilnice a prețurilor la carburanți, există premise pentru majorarea prețurilor și la produsele alimentare. Totuși, Viorel Gherciu spune că statul va încerca să stopeze creșterea prețurilor la produse, prin subvenționarea agricultorilor. De ajutor vor beneficia, în special, agricultorii care gestionează terenuri de până la 400 de hectare.

Prețurile produselor agroalimentare sunt influențate de toate evoluțiile de pe piață. În acest context, Guvernul ia în considerare intervenția și va lua măsuri de atenuare a creșterii prețurilor. În întreaga lume, modalitatea de a stopa creșterea prețurilor la produsele alimentare este subvenționarea sectorului agricol. Statul acoperă o parte a costurilor investiționale ale agricultorilor. O parte din măsuri deja au fost întreprinse, mă refer la majorarea fondului de subvenționare, rambursarea a 30% din valoare accizei la motorină. Deja am discutat în Guvern ca pentru agricultorii mici și mijlocii valoarea accizei să fie rambursată integral, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o moțiune simplă asupra activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit autorilor moțiunii, situația în domeniul agriculturii s-a agravat dramatic, iar ministrul agriculturii nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului. Potrivit Regulamentului Parlamentului, dezbaterea moțiunii simple are loc în termen de 14 zile lucrătoare de la data depunerii.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

RAMBURSAREA INTEGRALĂ A ACCIZEI LA MOTORINĂ PENTRU AGRICULTORII MICI ȘI MIJLOCII

RAMBURSAREA INTEGRALĂ A ACCIZEI LA MOTORINĂ PENTRU AGRICULTORII MICI ȘI MIJLOCII

RAMBURSAREA INTEGRALĂ A ACCIZEI LA MOTORINĂ PENTRU AGRICULTORII MICI ȘI MIJLOCII

loading ...