CUM RĂSPUND AUTORITĂȚILE LA PROTESTUL FERMIERILOR?

08 jun 2023
Fermierii continuă și astăzi protestele pe drumurile naționale ale țării. Aceștia spun că nu se vor opri până când nu vor fi auziți și intenționează să ajungă cu manifestațiile la Chișinău.

Între timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit cu un comunicat-răspuns la acțiunile de protest.

Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor. Pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.
 
Din fondul de subvenționare, de la începutul anului și până acum, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 milioane lei, ceea ce constituie cca. 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În prezent, AIPA lucrează la capacitate maximă, iar pentru a accelera viteza de plată a subvențiilor, instituția a fost restructurată și anume prin dublarea numărului de angajați și crearea de subdiviziuni noi. Curând vor fi deschise concursurile pentru angajarea noilor colaboratori.
 
Totodată, pentru că obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor, au fost elaborate și va începe implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal.
 
Suplimentar, în această săptămână a fost semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii.
 
Pentru dezvoltarea acestui sector, avem nevoie de mai multe investiții și tipuri de finanțare care necesită coordonare și dialog. În a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol național, se arată în comunicat.

Amintim că protestele au început ieri, 7 iunie. Revendicările fermierilor sunt:

Compensații de cel puțin 3000 de lei/per hectar la culturile de prima grupă: grâu, orz, rapiță; achitarea datoriilor la subvenționarea urgentă; restricționarea importului din Ucraina prin alinierea la directiva UE, care a făcut deja acest lucru până pe 15 septembrie; să fie obligat Portul Giurgiulești în perioada sezonului agricol să exporte prioritar producția agricolă moldovenească; modificarea urgentă a legii cu privire la rambursarea TVA astfel încât mai mulți agricultori să poată beneficia de rambursări.
 
loading ...