FERMIERII PROTESTEAZĂ, ȘI-AU SCOS TEHNICA AGRICOLĂ PE TRASEELE NAȚIONALE

07 jun 2023
Agricultorii din mai multe raioane ale țării, membri ai Asociației Forța Fermierilor au ieșit astăzi la protest. Fermierii au scos tehnica agricolă pe traseele naționale și spun că manifestațiile nu sunt doar de o zi, vor continua până când le vor fi auzite revendicările.
 
La această oră, încă se fac ultimele momente organizatorice, fermierii aduc tehnica agricolă. În jurul orei 12 vom avea și cifrele exacte ale participanților. Eu sunt la Căușeni acum unde sunt în jur de 50 de tractoare și mai mulți fermieri. În total, protestele se vor desfășura în 20 de localități ale țării, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor.
 
Fermierii au înaintat 5 revendicări:

Compensații de cel puțin 3000 de lei/per hectar la culturile de prima grupă: grâu, orz, rapiță; achitarea datoriilor la subvenționarea urgentă; restricționarea importului din Ucraina prin alinierea la directiva UE, care a făcut deja acest lucru până pe 15 septembrie; să fie obligat Portul Giurgiulești în perioada sezonului agricol să exporte prioritar producția agricolă moldovenească; modificarea urgentă a legii cu privire la rambursarea TVA astfel încât mai mulți agricultori să poată beneficia de rambursări, a precizat Alexandr Slusari.

Fermierii au fost marți la Guvern unde au avut o discuție cu autoritățile centrale, dar pentru că nu au ajuns la un compromis, au ieșit astăzi la protest.

Guvernul reacționează cu multă atenție la solicitările transmise. Evident că fermierii vor subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv consumatorii, care vor prețuri mai mici și agricultorii mici și mijlocii, care, de asemenea, vor să aibă acces la subvenții de calitate. Prin urmare, Guvernul rămâne deschis la discuții, așteptăm să vedem revendicări foarte clare, a declarat astăzi, într-o conferință de presă Daniel Vodă consilierul pe comunicare a prim-ministrului Dorin Recean.

Imagine: Arhiva AGROMEDIA
loading ...