RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

13 aug 2021
Peste 150 de reprezentanți internaționali din sectorul de producere al merelor și perelor, printre care și Asociația Moldova Fruct, au participat recent la Conferința Prognosfruit. Evenimentul s-a desfășurat online și au fost discutate rezultatele anului de marketing precedent și prognoza producției de mere și pere din anul curent.

Conform datelor prezentate producția globală de mere în UE și Marea Britanie în 2021 este estimată să fie cu 10% mai mare decât anul trecut, dar cu 1% doar mai mare față de media din ultimii 3 ani. Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA) estimează că în acest an în UE și Marea Britanie vor fi recoltate 11, 735 mil tone de mere.

Dominik Wozniak, președintele WAPA, a declarat:

„Noul sezon va începe în general cu o săptămână mai târziu decât media. Volumul de mere produs în toată Europa este din ce în ce mai mare decât capacitatea de comercializare. Perspectivele pieței promit să fie echilibrate între oportunitățile de pe piața internă, cu dezvoltarea pe piețele de export strategice, iar volumul de procesare estimat la aproximativ 4 milioane tone. Producția ecologică continuă să crească încet în fiecare an, ajungând acum la aproximativ 6% din recolta totală a UE.”

Datele Prognosfruit 2021 arată că prețurile la mere în UE se apropie de media ultimilor 5 ani. Rusia a anunțat că se așteaptă la o recoltă de 1 100 -1 400 mii tone. Piața rusă suferă de un deficit de circa 30% de capacități de stocare, iar în anul 2021 vor fi date în exploatare adițional 70 mii tone de spațiu frigorific. Suprafața de plantații de măr în Rusia în 2021 va crește cu cca 9 000 hectare.

Moldova va recolta în acest an cca 600 mii tone de mere

Polonia speră la o creștere a recoltei de 22% față de anul trecut, cca 4 mil tone. Recolta de mere se estimează să fie mai mare, dar s-ar putea să sufere din cauza ploilor abundente anunțate în perioada următoare.

Prognosfruit a anunțat o creștere cu 8-10% mai mare față de anul 2020 a producției globale de suc concentrat de mere, iar prețurile de comercializare a acestuia se așteaptă a fi relativ similare celor din anul trecut.

Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct anunță că Moldova va recolta în acest an o cantitate de circa 600 mii tone de mere.

„Recolta de mere, după primele estimări din acest an, se prevede să fie în jur de 600 mii tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mult față de 2020. Ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor. Ptrecipitațiile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare însă în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în 2020. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioadele de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, spune Iurie Fală.

Specialistul menționează că este mai dificil anul acesta să facem previziuni asupra exporturilor de mere din noul sezon.

„Cu siguranță acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorii locali și cele importante din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, activ să caute piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, afirmă Iurie Fală.

Moldova Fruct estimează că în jur de jumătate din recolta de mere produsă în anul 2021 va fi livrată către companiile de procesare.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie

Ce spune Moldova Fruct

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

loading ...