https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

13 aug 2021
Peste 150 de reprezentanți internaționali din sectorul de producere al merelor și perelor, printre care și Asociația Moldova Fruct, au participat recent la Conferința Prognosfruit. Evenimentul s-a desfășurat online și au fost discutate rezultatele anului de marketing precedent și prognoza producției de mere și pere din anul curent.

Conform datelor prezentate producția globală de mere în UE și Marea Britanie în 2021 este estimată să fie cu 10% mai mare decât anul trecut, dar cu 1% doar mai mare față de media din ultimii 3 ani. Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA) estimează că în acest an în UE și Marea Britanie vor fi recoltate 11, 735 mil tone de mere.

Dominik Wozniak, președintele WAPA, a declarat:

„Noul sezon va începe în general cu o săptămână mai târziu decât media. Volumul de mere produs în toată Europa este din ce în ce mai mare decât capacitatea de comercializare. Perspectivele pieței promit să fie echilibrate între oportunitățile de pe piața internă, cu dezvoltarea pe piețele de export strategice, iar volumul de procesare estimat la aproximativ 4 milioane tone. Producția ecologică continuă să crească încet în fiecare an, ajungând acum la aproximativ 6% din recolta totală a UE.”

Datele Prognosfruit 2021 arată că prețurile la mere în UE se apropie de media ultimilor 5 ani. Rusia a anunțat că se așteaptă la o recoltă de 1 100 -1 400 mii tone. Piața rusă suferă de un deficit de circa 30% de capacități de stocare, iar în anul 2021 vor fi date în exploatare adițional 70 mii tone de spațiu frigorific. Suprafața de plantații de măr în Rusia în 2021 va crește cu cca 9 000 hectare.

Moldova va recolta în acest an cca 600 mii tone de mere

Polonia speră la o creștere a recoltei de 22% față de anul trecut, cca 4 mil tone. Recolta de mere se estimează să fie mai mare, dar s-ar putea să sufere din cauza ploilor abundente anunțate în perioada următoare.

Prognosfruit a anunțat o creștere cu 8-10% mai mare față de anul 2020 a producției globale de suc concentrat de mere, iar prețurile de comercializare a acestuia se așteaptă a fi relativ similare celor din anul trecut.

Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct anunță că Moldova va recolta în acest an o cantitate de circa 600 mii tone de mere.

„Recolta de mere, după primele estimări din acest an, se prevede să fie în jur de 600 mii tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mult față de 2020. Ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor. Ptrecipitațiile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare însă în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în 2020. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioadele de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, spune Iurie Fală.

Specialistul menționează că este mai dificil anul acesta să facem previziuni asupra exporturilor de mere din noul sezon.

„Cu siguranță acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorii locali și cele importante din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, activ să caute piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, afirmă Iurie Fală.

Moldova Fruct estimează că în jur de jumătate din recolta de mere produsă în anul 2021 va fi livrată către companiile de procesare.
 
VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie

Ce spune Moldova Fruct

RECOLTA DE MERE ȘI PERE ÎN ACEST AN: Prognosfruit anunță datele pentru UE și Marea Britanie. Ce spune Moldova Fruct

loading ...