RECOLTA DIN ACEST AN, DUBLĂ FAȚĂ DE 2022. Ce spun fermierii și oficialii?

18 aug 2023
Prognozele arată că anul acesta recolta va fi de două ori mai mare decât în 2022 și va depăși cifra de 1,5 milioane de tone. Producția medie de grâu în Republica Moldova a depășit patru tone la hectar. Acestea sunt datele prezentate de șefii direcțiilor agricole din teritoriu la finalul recoltei de cereale din prima grupă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Moldova.
 
Cele mai bune rezultate, peste patru tone la hectar, s-au înregistrat în mai multe raioane precum Briceni, Florești, Soroca sau Criuleni. Deși majoritatea fermierilor din țară se bucură de o roadă bogată de cereale în acest an, aceștia se arată nemulțumiți de prețul de vânzare a cerealelor.
 
La Soroca, în campania de recoltare am avut 19.867 de hectare de culturi cerealiere și rapiță. În acest an, grâul a fost cultivat pe 12 mii de hectare. S-a obținut în mediu 4,9 tone la hectar. Aș spune că rezultatele sunt bune. Săptămâna trecută practic s-a încheiat recoltarea, iar azi avem evenimentul ultimul snop, a declarat pentru Radio Moldova Alina Andriuța, șefa direcției raionale Agricultură și Alimentație publică din Soroca.
 
La culturile cerealiere situația nu-i prea bună, aș zice eu, fiindcă din primăvară în lunile martie-aprilie am avut precipitații destul de bune, dar la sfârșitul sezonului de recoltare producția practic a fost compromisă, spune Vasile Raru, șeful secției Agricultură a raionului Cahul.
 
Agricultorii au menționat că în prezent, sunt în toi lucrările de pregătire a solului pentru semănarea culturilor de toamnă, precum grâu, orz, rapiță, însă din cauza prețurilor exorbintante la imputuri, mulți dintre agricultori întâmpină dificultăți financiare.
 
Problema cu prețul este o problemă economică. În toamna anului 2022, au folosit motorină scumpă și îngrășăminte scumpe, din acest considerent s-a luat decizia la nivel de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii să subvenționeze acciza la motorină și să subvenționeze parțial îngrășămintele, a declarat Vladimir Bolea.
 
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut au fost însămânțate 358 de mii de hectare cu grâu de toamnă.
 
Am avut, în mare majoritate a raioanelor din Republica Moldova, ploi la timp, ploi foarte bune. Media la ha e ieșit de 4,04 tone. Spre comparație, în 2022 am avut o medie de 2,7 tone, ceea ce înseamnă o creștere esențială și cu toții înțelegem comparativ și cu preturile care le au, cantitatea aceasta îi va ajuta pe agricultori să facă față costurilor foarte mari pe care le-au avut în toamna anului trecut, a declarat Vladimir Bolea.
 
Ministrul a îndemnat agricultorii să se asocieze în cooperative, pentru a putea beneficia de subvenții mai mari de la stat, dar și să devină membri ai Asociațiilor profesionale din domeniu, care i-ar putea ghida în activitate, astfel încât să gestioneze profitabil afacerile.
 
Mai mult, Vladimir Bolea a spus că cei care nu se vor conecta la sistemele de irigare din țară, care trec pe terenurile lor agricole, nu vor fi eligibili pentru a beneficia de suport oferit în situații de criză.
loading ...