S-AU SCUMPIT LEMNELE DE FOC. Cât costă un metru ster, vedeți AICI

05 oct 2023
Lemnele de foc sunt mai scumpe cu 20 la sută în acest sezon, cu toate că autorităţile ne asigură că avem cantităţi suficiente. Ocoalele silvice spun că sunt pregătite pentru sezonul rece al anului și spun că moldovenii au început încă din vară să cumpere lemne pentru foc, transmite AGROMEDIA, cu referire la Publika.
 
Reprezentanţii ocolului silvic de la Orhei spun că preţul lemnului a crescut din cauza scumpirii carburanţilor şi a altor utilităţi. Un metru ster de lemn tare costă 850 de lei dacă e cumpărat direct din pădure, iar metrul ster de lemn moale costă 500 de lei.
 
În cele 11 depozite ale Întreprinderii Silvice Orhei este o cantitate de aproape o mie de metri steri. Stocurile de lemne sunt suficiente pentru cumpărători, spun reprezentanţii ocolului silvic. Cel mai solicitat rămâne lemnul tare.
 
Doritorii de a cumpăra lemn trebuie să meargă la Ocolul Silvic, completează o cerere, se eliberează câte cinci metri ster de lemn tare de foc pentru o persoană. Anul trecut, erau trei metri ster de persoană, a spus Savelie Mîrzac, director interimar Întreprinderea Silvică Orhei.
 
Reprezentanţii ocoalelor silvice dau asigurări că fac tot posibilul pentru a extinde pădurile şi, ca urmare a tăierii lemnelor, suprafeţele împădurite din ţară să nu scadă.
 
Avem proiectul naţional de împădurire a Republicii Moldova, este o suprafaţă de 4,5 hectare, care a fost împădurită în toamna anului 2022. A fost împădurită cu salcâm, a spus Savelie Mîrzac.
 
Lemne gata pregătite pentru foc pe care le găsim lângă piețele din Capitală sunt la un preț considerabil mai mare. Comercianții spun că că vânzările au scăzut. Iar prețul mai mare este din motiv că oamenii nu plătesc doar pentru lemne, dar şi pentru transportarea şi descărcarea lor.
 
Potrivit Agenţiei Moldsilva, în doar câteva săptămâni stocul de lemne a scăzut de la 30 de mii la 20 de mii de metri cubi de lemne, datorită intensificării vânzărilor. Astfel, sunt disponibile 12 mii de metri cubi de lemn tare şi opt mii de metri cubi de lemn moale. Preţurile variază între 783 şi 1100 de lei pentru lemnul de specie tare şi între 460 şi 686 de lei pe metru ster de lemn moale.
 
Anul trecut, preţul lemnului în ocoalele silvice varia între 550 şi 875 de lei pentru lemnul tare și între 350 şi 475 de lei pentru lemnul moale.
 
loading ...