SE VA UITA SAU NU CONDUCEREA ȚĂRII LA PROBLEMELE AGRICULTORILOR?

29 apr 2020
Iată ce scrisoare au expediat fermierii președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului, Ion Chicu și ministrului Agriculturii, Ion Perju.
 
24 aprilie 2020
 
Doamnei Zinaida Greceanîi, Președintelui Parlamentului Republicii Moldova
Domnului Ion Chicu, Prim-ministrului al Republicii Moldova
Domnului Ion Perju, Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
 
Asociațiile de agricultori din Republica Moldova sunt profund îngrijorate de situația critică și fără precedent din sectorul agricol. Starea de lucruri menționată este cauzată de mai mulți factori care afectează sectorul. Pe lângă pandemie, care impune constrângeri majore la comercializarea produselor agricole prin blocaje și perturbări ale lanțului valoric, se suprapun înghețurile târzii de primăvară și o secetă pedologică extremă.
Conform evaluărilor preventive ale experților, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul pomicol și vor cauza pierderi din recoltă de circa 30-40%. Cele mai afectate fiind livezile de caise și piersici cu pierderi de 50-70% din recoltă, după ce urmează plantațiile de cireș 30-40% pierderi. În segmentul de prun situația este mai optimistă cu o deteriorare estimată de circa 25%.

Seceta pedologica a compromis toate culturile însămânțate în toamnă și primăvară, în special grâul, orzul, ovăzul, lucernă, masa verde (hrana pentru bovine de lapte), în diferite grade de consecință în dependență de amplasarea geografică. Situația este critică, dar mai grav este faptul că în prognozele meteo nu apar șanse de precipitații până la sfârșitul lunii mai, astfel pierderile vor fi mai mari decât putem aproxima. În același timp, accesul la sursele de apă pentru irigare din bazinele subterane și procedurile de eliberare a autorizațiilor de utilizare specială a apei rămân complicate, iar soluționarea acestor probleme este un angajament al instituțiilor statului neîndeplinit încă din anul 2018.

Mai mult ca atât, în premieră resursele disponibile în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în anul 2020 sunt diminuate considerabil (60%) prin acumularea restanțelor față de producătorii agricoli din 2019 în sumă de 570,0 mil.lei.

În acest context, noi, 10 organizații care reprezintă și apără interesele producătorilor agricoli, solicităm organizarea urgentă a evaluării situației din sectorul agricol, provocată de starea epidemiologică COVID19 și efectele climatice adverse, în scopul aprecierii pagubelor suportate de agricultori și implementării unui ansamblu de acțiuni în sprijinul lor. Concomitent, solicitam considerarea măsurilor urgente de ameliorare a situației din sector, care sunt prezentate mai jos:
 • Majorarea bugetului Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, până la valoarea de cel puțin 1,5 miliarde de lei.
 • Crearea unei comisii guvernamentale cu implicarea partenerilor de dezvoltare împuternicite să evalueze impactul secetei asupra sectorului agricol și să dezvolte un set de măsuri economice, legale și financiare pentru a reduce pagubele agricultorilor în 2020 și a asigura baza de producere pentru anii viitori și a asigura cu bază furajeră sectorul zootehnic  atât fermele cât și gospodăriile casnice implicate în creșterea animalelor pentru producerea lapte brut , carne , carne de pui ouă .
 • Crearea comisiilor speciale raionale cu implicarea reprezentanților din cadrul MADRM pentru a constata în mod oficial prejudiciile cauzate de temperaturile negative de la -7 C° la – 13 C° în noaptea din 31 martie- 1 aprilie 2020, pentru fiecare producător de fructe.
 • Ajustarea urgentă cadrului legal și regulator secundar în concordanță cu modificările și completările la unele acte legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în data de 23 aprilie 2020, cu numărul de înregistrare: 169 (h.443 2018-05-16), care vin să soluționeze problemele legate de accesul legal la sursele de apă pentru irigare din bazinele terestre și cele subterane. Propuneri detaliate cu privire la modificarea cadrului legal ce reglementează utilizarea apelor pentru irigare sunt prezentate în Anexa.
Pentru diminuarea efectelor negative a COVID -19, propunem următoarele măsuri de sprijin:
 • Înghețarea pentru o perioadă de 6 luni a plăților dobânzilor aferente creditelor întreprinderilor agricole, precum și re-eșalonarea plăților de bază.
 • Negocierea „Coridoarelor verzi” de transport pentru facilitarea traversării frontierelor sau a tranzitului unităților de transport cu produse agroalimentare destinate exportului sau importului de mijloace de producție cu România, Federația Rusă, Ucraina și alte țări.
 • Vacanță de cel puțin 6 luni la vărsarea în bugetul de stat a impozitelor și taxelor aferente plăților salariale. Păstrarea mijloacelor financiare în pentru plata muncii și procurarea mijloacelor de producție.
 • Apelarea la fondurile de finanțare internațională pentru sprijinirea agricultorii mici, cum ar fi Programul Global pentru Agricultură și Securitate Alimentară, care a fost creat în urma crizei alimentare din 2007-2008 în acest scop.
 • Apelarea la partenerii de dezvoltare:  Ambasada SUA, Delegația UE pentru suplinirea și asigurarea cu furaje a sectorului zootehnic.
 • Scutirea agricultorilor de impozitul pe venit pentru anul agricol 2020.
Considerăm, că aceste măsuri de importanță majoră, vor rezulta în soluții și angajamente concrete atât din partea instituțiilor de stat cât și din partea agenților economici și reprezentaților asociațiilor de profil.
 
 
Cu respect,
Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”   Vitalie Gorincioi
Președinte
Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”
 
  Aurelia Bondari
Director executiv
Federația Națională a Fermierilor din Moldova
 
  Valeriu Cosarciuc
Președinte
Uniunea Republicană „UniAgroProtect”
 
  Valeriu Mironescu
Președinte
Asociația producătorilor de struguri de masa
 
  Gheorghe Gaberi
Președinte
Asociația Națională a Apicultorilor, din Republica Moldova,
 
  Ion Maxim
Președinte
Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova
 
  Vasile Dolghieru
Președinte
Asociația Națională Patronală a Producătorilor de Lapte si Produse Lactate „LAPTE”   Carolina LINTE
Director Executiv
Asociația Patronală „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova   Alexei MICU
Vice-președinte
Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne,
 
  Sergiu GRĂDINARU
Președinte
 
Notă: În condițiile stării de urgență și izolării sociale, provocată de pandemia corona-virusului, semnăturile și ștampile asociațiilor semnatare nu sunt aplicate, dar confirmarea subsemnării este atestată prin numărul de telefon al reprezentatului legal al asociației.

 
Anexa: Îmbunătățirea cadrului legal existent pentru sporirea accesului la sursele de apă pentru irigare
 
Cadrul legal existent
Utilizarea apei din bazinele acvatice pentru irigare este reglementată de Hotărârea Nr. 810 din 20.08.2018 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 977/2016 cu privire la aprobarea Regulamentului-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor.
Art.45 al.(2) din Legea apelor Nr. 272 din 23.12.2011 prevede că - În zonele în care nu există surse necesare de apă de suprafață, dar există rezerve suficiente de ape subterane, inclusiv cu proprietăți potabile, se permite folosirea acestora în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă și menajeră în baza unor reglementări aprobate de Guvern.

Probleme (impedimente) legale nesoluționate
 1. În multiple cazuri arendașii bazinelor de acumulare sau iazurilor nu permit producătorilor agricoli pomparea apei la irigare pentru culturile agricole invocând mai multe prevederi din Hotărîrea Nr. 810 din 20.08.2018.
 2. În art.45 al.(2) din Legea apelor Nr. 272 nu se definește clar care sunt acele alte scopuri pentru folosirea apei.
 3. Reglementările ce permit folosirea apelor subterane în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi menajeră nu sunt elaborate.
Propuneri
Analizând cadrul legislativ existent dar și impedimentele la folosirea apei pentru irigare în agricultură atât din bazinele acvatice cât și subterane propunem următoarele:
 1. În art.45 al.(2) din Legea apelor Nr. 272 din 23.12.2011 după cuvântul „menageră” de introdus sintagma „inclusiv irigare”.
 2. Aprobarea “Reglementării tehnice privind portabilitatea solului și calitatea apelor pentru irigare” elaborate de către Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecția Solului “N.Dimo” cu includerea ultimului în lista autorităților ce examinează solicitările de eliberare a autorizațiilor de mediu pentru folosirea specială a apei de irigare cu atribuțiile respective.
 


 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

SE VA UITA SAU NU CONDUCEREA ȚĂRII LA PROBLEMELE AGRICULTORILOR?

SE VA UITA SAU NU CONDUCEREA ȚĂRII LA PROBLEMELE AGRICULTORILOR?

SE VA UITA SAU NU CONDUCEREA ȚĂRII LA PROBLEMELE AGRICULTORILOR?

loading ...