SEZONUL STRUGURILOR DE MASĂ, MAI DEVREME ÎN ACEST AN. Producătorii speră la preț bun

28 jun 2022
Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară au grăbit procesul de maturare a strugurilor de masă, atât pentru cei din spațiu protejat, cât și pentru cei din câmp deschis, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.com.

Potrivit specialiștilor din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri, anul acesta, culesul strugurilor de masă ar putea începe mai devreme decât de obicei cu aproximativ o săptămână, până la zece zile. Aceasta înseamnă că, dacă temperaturile ridicate se vor menține pentru încă câteva săptămâni, primii struguri autohtoni de sere pot apărea în vânzare pe la jumătatea lunii iulie.

De obicei, primele loturi ale acestor produse apar pe piața internă la prețuri destul de mari. Anul trecut, prețurile angro la strugurii de masă din sere, în prima parte a sezonului de vânzări, au fost de 50-70 lei/kg (2,67-3,74 dolari/kg). Apoi, acestea scad brusc. 

În 2022, cultivatorii se bazează pe prețuri de pornire „cel puțin nu mai mici decât cele de anul trecut”. Motivele sunt prețurile ridicate pentru toate fructele și legumele de sezon. Logica este următoarea: „dacă castraveții și roșiile obișnuite la sfârșitul primei luni de vară se vând cu amănuntul cu 25-50 lei/kg, atunci prețul celor mai proaspeți struguri de masă, direct de la un producător local este în limita de 70 - 80 de lei/kg (3,65-4 USD, 16/kg).”
loading ...