STRUGURII DE LA DURLEȘTI așteaptă să fie consumați. Unde îi găsiți, vă spunem noi

27 jan 2021

Mariana Harti este un mic producător local din orășelul Durlești. Împreună cu familia, deține mai multe loturi de pământ, rămase moștenire de la bunei și alte rude, pe care an de an cultivă struguri de masă Moldova. Și pentru că 2020 a fost așa cum a fost, îi este tot mai dificil să realizeze marfa.
 
Dacă în anii precedenți cumpărătorii angrosiști veneau direct la poarta podgorenilor, acum aceștea bat drumul dis de dimineață spre piețele din capitală, unde speră să reușească să-și restituie măcar investițiile și plata pentru munca depusă. În plus, marii producători au împânzit punctele strategice, astfel că cei mici se află în umbra lor și adună doar frig și speranțe.
 
Mariana a mers și pe această cale, dar fără niciun rezultat. Contactată de AGROMEDIA, ea ne-a povestit că a început a crește struguri pentru a-și putea întreține copiii.
 
“Aș fi ales să merg peste hotare, ca și majoritatea, dar condițiile nu-mi permit acest “lux” și ne-am adaptat situației. Nu avem cantități mari, ca să exportăm, desi am înțeles că prețul la export este de 5 lei pentru un kilogram. E foarte puțin. La piețele suprasaturate de la noi, strugurii de masă se vând cu 10 lei/kg. raportat la munca depusă, pot afirma că și acesta e un preț departe de a fi real”, ne spune femeia.
 
Recolta este păstrată într-un frigider comun din orășel, așa că bobițele sunt bune de consumat anul împrejur.
 
“Nu facem vin, pentru că 1 litru se vinde pentru 10 lei și nu văd rostul. Mai avem în stoc 50 de lăzi și tare mă bucur că s-au găsit persoane, care au sunat și au rezervat 10 lăzi. Toți producătorii, fie că sunt mari sau mici, au înregistrat în anul trecut pierderi colosale. Eu și familia muncim via cu suflet și cu dragoste. E ca un hobby pentru noi, veniturile acumulate de pe urma lui sunt un surplus la salariu. La noi, dacă vrei să supraviețuiști, trebuie să muncești în câteva locuri și să ai și o mică afacere”, a continuat Mariana Harti.
 
Așadar, dacă vreți să susțineți un mic producător autohton și să serviți cei mai dulci struguri în plină iarnă, mergeți la Durlești. Când intrați în orășel, întrebați de Mariana Harti. O veți găsi, cu siguranță.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

STRUGURII DE LA DURLEȘTI așteaptă să fie consumați. Unde îi găsiți, vă spunem noi

STRUGURII DE LA DURLEȘTI așteaptă să fie consumați

Unde îi găsiți, vă spunem noi

STRUGURII DE LA DURLEȘTI așteaptă să fie consumați. Unde îi găsiți, vă spunem noi

loading ...