SUPORT TEHNIC PENTRU PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE MASĂ

27 feb 2024
Sectorul strugurilor pentru masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei „One Country One Priority Product” (OCOP), condusă la nivel global de FAO. Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350.000 de dolari pentru doi ani, a fost formalizat, astăzi, între viceprim-ministrul Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, informează MAIA.
 
Proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri pentru masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida MAIA.
 
Asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care navighează printr-o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice. Atingând o producție anuală de peste 130.000 de tone - dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate - sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului.
 
Un atelier național de inițiere a activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri de masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.
loading ...